El debat sobre l’estació, «una pantalla passada»

«Parlant en termes de beneficis col·lectius, les oportunitats per transformar Figueres intervenint als degradats barris de l’oest gràcies a la nova estació són superiors als dubtes i a les pors que genera el trasllat. Un debat  que, efectivament, és 'una pantalla passada'»

Estació de tren de Figueres.

Estació de tren de Figueres. / Josep López

Editorial

Editorial

Hauria estat molt pràctic, gairebé ideal, que Figueres acabés tenint una estació al centre de la ciutat on confluïssin les arribades i les sortides de trens AVE, Mitjana Distància, Rodalies i, també, dels autobusos interurbans. Una estació amb les andanes soterrades, igual que totes les vies que travessessin la ciutat de sud a nord. Però això no passarà. Fa anys que està descartat. I això ho saben tots els polítics que han tingut responsabilitats a la ciutat en les últimes legislatures. La línia d’Alta Velocitat entre Madrid i la frontera francesa passa per l’oest i, per tant, l’Estat no invertirà mai en una estació fora d’aquest traçat i, per descomptat, tampoc farà la despesa de desviar els AVE pel centre. El debat sobre a on s’ha d’ubicar la nova estació de Figueres és una «pantalla passada». Ho han deixat clar tant l’actual alcalde, Jordi Masquef, com l’alcalde, Joan Armangué, que més va batallar perquè l’AVE s’aturés a Figueres contradient els que pensaven que amb les de Barcelona, Girona i Perpinyà ja no calien més estacions. La nova estació intermodal serà la de Figueres-Vilafant.

L’Estat preveu licitar de manera conjunta el projecte constructiu de l’estació i del traçat ferroviari entre finals d’aquest 2023 i el primer trimestre del 2024. Arriba el moment que Figueres i l’Alt Empordà enterrin debats passats, deixin de pensar en «el que hauria pogut ser», i es posin a mirar com poden aprofitar les oportunitats que pot generar la inversió estatal en les infraestructures ferroviàries i de mobilitat com la futura nova sortida de l’autopista AP-7 a tocar de l’estació de Figueres-Vilafant.

En tots els canvis hi ha damnificats. Sempre hi haurà gent que el trasllat de l’actual estació del tren convencional els suposi un perjudici. Perquè la tenen més a prop del domicili o de la feina, perquè tenen negocis al seu entorn, perquè temen haver de patir molèsties amb les obres de desmantellament... Totes les pors són lícites. Però, parlant en termes de beneficis col·lectius, les oportunitats per transformar Figueres intervenint als degradats barris de l’oest gràcies a la nova estació són superiors als dubtes i a les pors que genera el trasllat. Un debat  que, efectivament, és «una pantalla passada».

Subscriu-te per seguir llegint

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió