Tribun@

Amazon i els carrers amb cafès i botigues

El dia que la nostra comoditat de comprar per internet s’acabi convertint en un repte massa insalvable per a les botigues de tota la vida, els carrers de les ciutats d'arreu seran molt més tristos

Els millors moments de la Nit del Comerç de Figueres 2023

Els millors moments de la Nit del Comerç de Figueres 2023 / Josep Ribas

Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

Des de fa 25 anys, Martí Dacosta aixeca la persiana del Dalicatessen a la plaça Sant Pere de Figueres. El mateix temps que el taller de Celia Vela al carrer de la Muralla o el Cafè La Cubana al carrer Nou. Si parléssim del Shang-Haï, el primer restaurant xinès de les comarques gironines, o la Drogueria Calvó estaríem ja al mig segle de trajectòria. Són ben seriosos els casos de Casals Promise, que ja ha arribat al segle d’activitat comercial, la Joieria Ferrer, amb els seus 110 anys, la Perfumeria Marcó, 150, o Teixits Matas amb més de dos segles de trajectòria des del carrer Besalú. Trobaríem més exemples, com Rambla 29, Serraplà, Can Rosa o la parada de fruita de Lídia Guil al mercat de la plaça Catalunya. Tots ells van ser premiats el dijous passat en la recuperada Nit del Comerç de Figueres. Just, coincidències de la vida, en la mateixa setmana que Amazon anuncia que ja ha arribat a donar feina a 1.900 persones en el seu centre de distribució logística al Logis Empordà. El Black Friday impulsa sense fre les vendes del comerç electrònic, dispara els beneficis de les grans multinacionals i omple de reptes als comerciants de tota la vida. A Figueres i a qualsevol ciutat d’Europa. D’aquelles per les quals ens agrada passejar, badar sense cap pressa pels seus carrers amb vida, seure a fer un cafè en una terrassa o tafanejar als aparadors. O és que algú aniria mai a visitar París, Roma, Berlín, Milà o Amsterdam si, en el seu centre històric, en comptes de botigues i cafès hi hagués només punts de recollida de compres fetes per internet?

Comprar a Amazon no és cap pecat. Pot ser molt útil en determinades circumstàncies. I que la multinacional generi llocs de feina a la comarca és una bona notícia. Ara bé, el dia que la nostra comoditat de comprar per internet s’acabi convertint en un repte massa insalvable per a les botigues de tota la vida, els carrers de Figueres i de les ciutats d'arreu seran molt més tristos. I, potser, la gent ja no hi voldrà anar a passejar.