Editorial

La investidura de Pedro Sánchez i l’Alt Empordà

“La repetició de les eleccions hauria tornat a paralitzar la maquinària de l’Estat endarrerint projectes en marxa a la comarca”

La ministra Raquel Sánchez signant en el Llibre d’Honor de l'Ajuntament de Figueres.

La ministra Raquel Sánchez signant en el Llibre d’Honor de l'Ajuntament de Figueres. / SANTI COLL. FIGUERES

Editorial

Editorial

Amb la precaució necessària que la política en general i l’espanyola en particular, no és gens agosarat avançar que Pedro Sánchez acabarà la setmana sent reelegit com a president del govern de l’Estat. El pacte del PSOE amb SUMAR, ERC, Junts, Bildu i el PNB, i altres partits més petits, mantindrà el dirigent socialista a la Moncloa per a desesperació dels votants del Partit Popular i de VOX. Més enllà del soroll dels manifestants indignats amb l’amnistia i del futur, més o menys engrescador, del procés independentista, la investidura de Sánchez no deixa de ser una bona notícia per a l’Alt Empordà. Almenys a curt i mitjà termini. Una bona notícia, perquè la repetició de les eleccions hauria tornat a paralitzar la maquinària de l’Estat endarrerint projectes en marxa. I, de manera més concreta, perquè a la comarca hi ha ajuntaments com, per exemple, els de Figueres, Vilafant, l’Escala, Portbou o Vilamalla, entre altres, que tenen embastades futures inversions que han estat negociades amb els representants de l’actual govern socialista.

Pel seu volum, al davant d’aquestes inversions hi figura la transformació urbanística que viurà Figueres i el seu entorn pel trasllat de l’estació de tren. El pas de la línia Barcelona-Portbou per l’oest de la ciutat, ajuntar les estacions de Rodalies i Alta Velocitat a Figueres-Vilafant, intervenir als degradats barris de l’oest de la capital de la comarca, completar la circumval·lació de la ciutat... Tot plegat és una profunda transformació de Figueres que, de manera innegable, afectarà la resta de la comarca. Els ciutadans de l’Alt Empordà, com els de la resta de Catalunya, tenen motius per recelar sobre el compliment de totes aquestes promeses d’inversions. Ja se sap que una cosa és el que es diu que es farà i l’altra el que s’acaba fent. I, sobretot, quan s’acaba fent. Però, més enllà de quan es concretaran les inversions pendents, per a l’Alt Empordà hauria estat una notícia molt més alarmant que s’hagués obert la porta a un canvi de govern a Madrid amb la possibilitat que no el nou executiu fes marxa enrere. I deixés al calaix les inversions en infraestructures de mobilitat a Figueres o el centre de noves tecnologies de Renfe a l’estació de Portbou entre altres projectes.