Opinió

En Bardalet

«En Bardalet mai et deixa indiferent, sigui fent d’actor convidat en una obra de teatre, presidint la seva Unió de tota la vida o presentant un llibre escrit a quatre mans. L’últim, per cert, 'Rigor mortis' (La Campana) de Tura Soler, és més que recomanable»

Narcís Bardalet.

Narcís Bardalet. / Lluís Ribera

Carles Ayats Aljarilla

Carles Ayats Aljarilla

Qui no s’ha aventurat mai a mirar sota el llit de la seva infantesa? Una por a la recerca d’un ésser estrany que té nom fins i tot: la bogifòbia. Narcís Bardalet també explorava les profunditats de la seva habitació a la casa familiar a Sils i més tard, als Fossos de Figueres, on va estudiar intern. Però ell no cercava monstres ni follets, sinó morts. Aquesta por va perdurar fins a l’adolescència quan va decidir plantar-li cara assistint a l’autòpsia de l’àvia del seu amic Fonso. Aquell dia, aquell temor d’infantesa va desaparèixer per deixar emergir la seva vocació per la medicina.

He tingut la sort d’escoltar aquesta història moltes vegades, però sempre ha estat com si fos la primera. La veu tranquil·la i la capacitat d’atracció del seu protagonista fan que torni a impressionar-me. Conec poques persones amb aquesta capacitat de seducció, de connexió amb el públic, sigui amb una persona, diverses o tot un auditori. El forense per a uns, o el pediatre per a molts altres, és un dels personatges locals amb més projecció mediàtica des de fa anys. Qui ho diria quan te’l trobes de bon matí, o a darrera hora de la tarda, passejant la seva bonhomia sol pels carrers buits de Figueres com si estigués examinant cada racó de la ciutat.

Sempre recordaré el dia que vam coincidir per primera vegada. Era a l’escola on ell havia estudiat i on jugava de defensa central a futbol. Tornava a Figueres per casar-se i a mi, un parell de generacions més jove, em va tocar fer d’escolà per encàrrec dels hermanus. Més tard vàrem ser veïns d’adreça de feina i companys de tertúlia al Mesón del carrer Sant Pau. Ja us podeu imaginar com les seves històries hipnotitzaven aquells joves periodistes. I ara, sempre que coincidim, fem una parada per posar-nos al dia. En Bardalet mai et deixa indiferent, sigui fent d’actor convidat en una obra de teatre, presidint la seva Unió de tota la vida o presentant un llibre escrit a quatre mans. L’últim, per cert, Rigor mortis (La Campana) de Tura Soler, és més que recomanable.

TV3 estrena aquest mes, la sèrie El forense amb Narcís Bardalet de protagonista absolut. Serà un recorregut pels seus casos i per les reflexions vitals d’aquest home de ciència que creu en Déu i que segueix guardant molts secrets amb un profund silenci. Aviat sabrem si encara ens pots sorprendre més.

ALTRES ARTICLES RELACIONATS

Subscriu-te per seguir llegint