El periscopi

Toca repensar la Festa Major

«Les Barraques són una alternativa d’oci que permet a diverses colles de carnaval recaptar fons, però sembla que necessita un replantejament per revitalitzar-se»

Mohamed El Amrani

Mohamed El Amrani

La Festa Major de Roses ha passat per diverses fases per adaptar-se als canvis d’una societat rosinca que intenta mantenir la seva essència com a poble de pescadors mentre busca noves direccions sota la influència del turisme. S’ha anat evolucionant amb noves mirades, com ara la supressió de la polèmica empaitada d’ànecs i els correbous, i la reintroducció dels correfocs. Tanmateix, aquest any, tot i una disminució de nombre de turistes en comparació amb el passat, el poble ha estat ple de gom a gom. El desafiament rau en la capacitat d’aquesta celebració de competir amb altres festes i fires que es fan a la comarca. L’oferta és cada vegada més àmplia, i això demana reinventar-se constantment per fer front a la competència.

Un dels aspectes que desperta un gran interès és la celebració de les Barraques. Tot i ser una tradició consolidada, comencen a mostrar signes de desgast. El programa musical, malgrat la participació d’artistes reconeguts, no aconsegueix mobilitzar tanta gent com abans. També hi ha qüestions logístiques que han generat descontentament, com la distribució dels lavabos i els itineraris, que han suscitat crítiques. Les Barraques són una alternativa d’oci que permet a diverses colles de carnaval recaptar fons, però sembla que necessita un replantejament per revitalitzar-se. D’altra banda, l’atorgament de la Dracma de Plata a Jaume Paralols ha estat un punt àlgid, reconeixent el seu compromís i la seva contribució a la Penya Blaugrana al llarg de més d’un quart de segle. L’acte, tot i molt sobri i auster, va ser entranyable. També s’ha viscut amb èxit la gran dinamització de la colla gegantera que resisteix en la defensa de les tradicions, els focs d’artifici, els balls tradicionals i les havaneres.

Cal destacar que aquesta ha estat una festa de transició política després del nou tripartit, amb un nou equip de govern que tindrà la responsabilitat els propers anys d’obrir un procés de reflexió. La Festa Major de Roses es troba en un punt important d’inflexió que necessita repensar-la més enllà de l’estiu per fer-la més atractiva i connectada amb els interessos de tothom.