Madrid

'Suro' compta amb dues nominacions als Premis Goya 2023

La pel·lícula rodada a l'Alt Empordà opta a millor direcció novell i millor actriu protagonista

La gala d'entrega de premis tindrà lloc l'11 de febrer a Sevilla.

La gala d'entrega de premis tindrà lloc l'11 de febrer a Sevilla. / Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya

ACN

L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya ha presentat aquest matí a Madrid les nominacions per a la 37 edició dels Premis Goya. Entre les nominades, es troba Suro, la pel·lícula que s'ha rodat a l'Albera, que opta a dos premis, el de millor direcció novell (Mikel Gurrea) i el de millor actriu protagonista (Vicky Luengo).

La coproducció catalana As bestas, de Rodrigo Sorogoyen, lidera les nominacions als Premis Goya amb 17 nominacions; seguida de Modelo 77, d'Alberto Rodríguez, que aspira a 16; i Cinco lobitos i Alcarràs, la produccions de Alauda Ruiz de Azúa i Carla Simón, que empaten a 11. Cerdita i Los renglones torcidos de dios aspirant a 6 estatuetes; En los márgenes i Irati amb 5 nominacions; Mantícora amb 4; i La maternal, La piedad i Un año, una noche amb 3 completen el llistat de pel·lícules més ben posicionades.

L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya ha incrementat aquest any el nombre de nominacions per cada categoria de quatre a cinc, en una gala que tindrà lloc l'11 de febrer a Sevilla.

Nominacions

En la cursa pel Goya a millor pel·lícula hi aspiren les cintes Alcarràs, As bestas, Cinco lobitos, La maternal i Modelo 77, mentre que en la categoria de millor direcció hi ha Carla Simón, Rodrigo Sorogoyen, Pilar Palomero (per La maternal), Carlos Vermut (per Mantícora) i Alberto Rodríguez.

Quant a la direcció novell, hi aspiren els directors Carlota Pereda per Cerdita; Alauda Ruiz de Azúa per Cinco lobitos; Elena López Riera per El agua, Juan Diego Botto per En los márgenes; i Mikel Gurrea per Suro, un film que suma dues nominacions, juntament amb la de Vicky Luengo com a millor actriu protagonista. La catalana competirà amb Marina Foïs pel seu paper al film de Rodrigo Sorogoyen; Laia Costa per Cinco lobitos; Anna Castillo per Girasoles silvestres (la cinta de Jaime Rosales que només obté aquesta nominació); i Bárbara Lennie per Los renglones torcidos de Dios.

De la seva banda, Denis Ménochet (As bestas), Luis Tosar (En los márgenes), Nacho Sánchez (Mantícora), i Javier Gutiérrez i Miguel Herrán (tots dos pel seu paper a Modelo 77, aspiren a endur-se el Goya a millor actor protagonista.

En la categoria de millor actriu de repartiment hi ha Marie Colomb (As bestas), Carmen Machi (Cerdita), Susi Sánchez (Cinco Lobitos), Penélope Cruz (En los márgenes) i Ángela Cervantes (La maternal). Quant a la masculina, els membre de l'Acadèmia de Cinema Espanyol han nominat a Diego Anido i Luis Zahera (tots dos, pel film que lidera les nominacions, As bestas), Ramón Barea (Cinco lobitos), Fernando Tejero i Jesús Carroza, per Modelo 77.

'Alcarràs' destaca entre les interpretacions revelació 

És en les categories de millors interpretacions revelació en què destaca Alcarràs, un film que compta íntegrament amb un elenc no professional, amb la nominació a Ana Otín, que es disputarà el Goya amb Laura Galán (Cerdita), Luna Pamies (El agua), Valèria Sorolla (La consagración de la primavera) i Zoe Stein (Mantícora).

Albert Bosch i Jordi Pujol Dolcet, dos dels protagonistes del film de Carla Simón, es disputaran el de millor actor revelació amb Mikel Bustamante (Cinco lobitos), Christian Checa (En los márgenes) i Telmo Irureta (La consagración de la primavera).