ENTREVISTA | Vicky Luengo Actriu

"He viscut relacions tòxiques, però no sé què és el que les genera"

L'actriu acaba de ser nominada al Goya a Millor Actriu per 'Suro', que s'estrena aquest divendres

Vicky Luengo durant l'entrevista amb el Periódico.

Vicky Luengo durant l'entrevista amb el Periódico. / David Castro

Beatriz Martínez / EPC

Pas a pas, sense pressa, però sense pausa, Vicky Luengo ha anat construint una sòlida carrera de fons fins que el seu paper en la sèrie Antidisturbis la va convertir en una de les presències més contundents de la seva generació. Després de pujar-se a les taules als ordes d'Alfredo Sanzol en l'obra El Golem, de Juan Mayorga, ara es troba immersa en el rodatge de la sèrie Reina vermella (adaptació del best seller de Juan Gómez-Jurado) i estrena Suro, l'òpera preval de Mikel Gurrea en la qual dona vida a una jove que es trasllada al costat de la seva parella (Pol López) a l'Alt Empordà després d'haver heretat una finca de sureres de la qual es faran càrrec. El canvi d'escenari serà el detonant perquè sorgeixin les diferències entre tots dos, tant ideològiques com personals. 

Què és el que més li va agradar del personatge i de la proposta?

L'ambigüitat. A vegades quan llegeixo un guió tinc claríssim qui és el bo, el dolent, on està el conflicte sobre el que vol comptar. I, en aquest sentit, Suro em va sorprendre i em va descol·locar, perquè li donava la volta constantment als personatges i la idea que un té d'ells. Té a més una cosa que jo aprecio molt com a espectadora i és que em facin sentir incòmoda, que em facin plantejar-me coses, dubtar de mi mateixa. I quan ho vaig llegir vaig sentir tot això, vaig jutjar al personatge masculí, al femení, els vaig odiar, els vaig estimar, els vaig criticar i després em vaig criticar a mi com a espectadora i ciutadana a l'hora de parlar de determinats temes com la consciència de classe, el racisme o la jerarquia de poder.

La pel·lícula planteja una subversió entre els rols femenins i masculins, fins a quin punt trenca amb l'estereotip que la dona és emocional i l'home racional?

Crec que planteja una cosa molt interessant i és com els rols de poder en les relacions íntimes han canviat al mateix temps que ho ha fet el paper de la dona en la societat. Les etiquetes que ens hem encarregat de posar durant tant de temps als gèneres ja no tenen sentit i han fet tant de mal… i en aquest punt l'home es troba buscant el seu lloc, que és el que li passa al personatge de Suro. Ella és la que mana, ella és la propietària de la finca, i ell ha de sentir-se útil perquè, en el fons, la seva masculinitat està ferida. 

Se li sol relacionar amb papers de dona forta, sobretot des d'Antidisturbis, està còmoda amb això?

Suposo que sempre ha passat, de nou el tema de les etiquetes. Ara soc “la llesta”. Imagina't, ara en Reina Vermella interpreto a un personatge que té un coeficient intel·lectual de 242, una absoluta bogeria. El que em permet això és inventar-me el personatge, perquè no conec a ningú així, i construir-ho a través de monòlegs interns que són al meu cap per a poder reflectir-ho a través dels ulls. Sempre he pensat que les persones molt racionals tenen un munt de paraules en la ment que no li permeten accedir a les seves emocions. A mi tot aquest procés m'entreté moltíssim, però si et soc sincera, m'agradaria interpretar un personatge en el qual no tingués el control, per al qual no hagués de pensar, només deixar-me portar. 

A Suro hi ha una escena final de catarsi en la qual el personatge esclata, com va ser rodar-la?

Vaig ser molt feliç rodant-la perquè era com una performance, ningú sabia què és el que anava a fer, ni tan sols jo. El meu personatge és com una olla de pressió que al final esclata i ho fa a través d'un vòmit d'ira, alguna cosa que tampoc sol relacionar-se amb el caràcter de la dona, la qual cosa em va semblar molt potent.

Creu que la relació entre els protagonistes podria definir-se com a tòxica?

Jo porto anys intentant entendre, o crear, com és per a mi una definició de tòxic, i encara no ho sé. Jo he viscut relacions tòxiques, però no sé què és el que les genera. Suposo que al final es tracta d'una relació en la qual es perd el respecte mutu, en la qual hi ha una ferida i un dolor perquè s'han traspassat una sèrie de barreres i tot es desdibuixa, tant tu com aquesta idea d'amor, que es converteix en por. Si li donem validesa a això, efectivament, la parella de Suro seria tòxica, perquè són dues persones que tenen paüra a perdre allò en què han cregut i que es refugien en el silenci. I no parlar, no comunicar-se amb una parella és la fi. 

A més de les relacions de parella, la pel·lícula també aporta una mirada a la immigració completament allunyada del que sol ser habitual al cinema espanyol.

És una cosa que també m'encanta, com la pel·lícula passa d'una cosa a una altra, d'una història íntima a un drama social. Molta gent em diu que tracta del racisme en el món rural. No carinyo, tracta del racisme en general, de la mirada racista que tots els blancs privilegiats tenim, tracta dels prejudicis, de com construïm una societat calcigant els esglaons més desfavorits. 

Com es poden combatre els privilegis? 

És molt difícil, jo soc la primera que em jutjo perquè potser compro alguna cosa en alguna gran cadena de roba o en un altre lloc en el qual no estic segura si exploten als treballadors. Però vivim en una societat que ens porta a un capitalisme atroç, que ens instiga a tenir més i més coses. És necessari recapacitar una mica sobretot això.

Se sent una actriu privilegiada? 

Abans de fer Antidisturbis havia pogut triar molt poques vegades els papers que de veritat m'interessaven. Jo vinc d'una família humil i treballava per a menjar. Després he tingut la sort de poder triar i he fet obres de teatre increïbles i valents, m'he anat a França a rodar una sèrie… intento estar connectada i sentir-me realitzada amb la meva professió. En qualsevol cas, molts em pregunten, creus que Antidisturbis t'ha canviat la vida? I jo dic, ni de coña, perquè el que m'ha canviat la vida és tot el que jo he fet, abans fins a arribar aquí.