Descobreix com serà el Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries 2023

El Festival aposta per fer més divulgació de la història del municipi

Els actes d’inauguració i cloenda estaran protagonitzats per entitats castellonines

Emporda.info

El Festival Terra de Trobadors celebrarà del 8 al 10 de setembre la seva trenta-unena edició als carrers i places de Castelló d’Empúries. Enguany s’oferiran més de 200 activitats i la temàtica escollida és l’enderroc del castell comtal.

Una de les principals novetats d’aquest any és l’increment d’activitats relacionades amb la temàtica escollida amb la voluntat de divulgar l’aspecte històric triat en aquesta edició. Per això, el festival ha incrementat les produccions pròpies i les coproduccions per generar activitats i propostes artístiques úniques i originals que s’estrenaran durant el festival. Dins del cicle de conferències, per exemple, s’ha programat el divendres dia 8 de setembre la presentació del llibre L’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries (1332) de l’historiador, Elvis Mallorquí, que és la recerca històrica sobre la qual es fonamenta la temàtica d’aquesta edició. Per completar la presentació de l’estudi, s’ha programat pels assistents una visita guiada sobre l’antic castell al Puig Mercadal que anirà a càrrec del mateix historiador. L’endemà, el dissabte, s’han programat dues visites guiades més per conèixer la història de la fortificació en aquest cas obertes al públic.

Així mateix, el festival també ha apostat aquest any per enfortir el protagonisme dels espectacles propis de Terra de Trobadors. Per aquest motiu, els actes d’inauguració i de cloenda seran protagonitzats exclusivament per les entitats participants de Castelló d’Empúries dins una història que comença a la inauguració i s’acaba amb la cloenda, desenvolupant diverses trames entre una i altra. Enguany la dramatúrgia i la direcció teatral d’aquests dos espectacles ha estat obra de Jordi Pérez, fundador de la Cia Sargantana, amb una llarga trajectòria i guanyador de diversos premis.

Un altre dels canvis més destacats és la renovació de bona part dels espectacles de carrer a càrrec de companyies professionals que actuaran durant els tres dies. De la programació d’aquest any destaca també la renovació de bona part de les formacions musicals de carrer amb la incorporació de Les Compagnons du Gras Jambon, Kabayla Zingary i Graiatus. Tot i els canvis, a l’edició d’enguany no hi faltaran algunes de les companyies habituals del festival, com Els Berros de la Cort, Acibreira, Alma Cubrae o Drakonia.

[object Object]

El Cicle de Conferències «Miquel Pujol Canelles» que es dura a terme els dies 8, 9 i 10 de setembre de 2023, torna amb novetats respecte a les edicions anteriors, ja que en lloc d’oferir-se tres conferències, aquest any inclou diversos actes. La presentació de la revista en format digital Mot so razo, i la del llibre L’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries (1332), d’Elvis Mallorquí, sobre la temàtica de l’edició. Aquest és el primer número de la nova col·lecció «Estudis medievals» que publica el Centre d’Estudis Trobadorescos i el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, de l’Àrea de Cultura i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Joan Llinàs oferirà la conferència Els castells medievals dels comtats gironins. També es donarà a conèixer el nou itinerari literari Els trobadors al «bisbat de Geronès»: rutes de poder, paisatges de cortesia. A més, es presentaran els nous audiollibres elaborats per la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona sobre la Crònica de Ramon Muntaner.

Al Convent de Sant Agustí i amb entrada gratuïta, hi haurà el concert de música medieval tradicional La llegenda de la Dama Carcas a càrrec del conjunt de cornamuses occitanes de l’Escòla de Bodega de Villardonnel, a l’Aude, Occitània, acompanyades de Florent Mamet, director del Conservatori de Música de Carcassona, i d’Antoni Madueño, musicòleg i intèrpret de música trobadoresca.

Aquests actes estan organitzats pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries amb la col·laboració de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona.