Figueres va suprimir els correbous cap als 1878 per l'oposició veïnal

Aquests darrers anys s’ha parlat i debatut molt sobre la tradició popular dels correbous, arribant a la seva supressió en molts indrets de Catalunya, entre ells Roses. A Figueres, l’espectacle va ser molt popular a les fires de la Santa Creu durant el segle XIX, fins que la creixent oposició veïnal va derivar en la seva supressió cap a 1878, molt abans que la família Gelart inaugurés la plaça de Toros (1894). Un dels carrers que es tancava era el de Vilafant, on hi va haver una greu enganxada quan la banya d’un toro va travessar el pit d’un noi.

La primera cursa de bicicletes va fer-se el 1890

Les fires de 1890 van tenir com a novetat la primera cursa de bicicletes, que en realitat eren velocípedes que havien estat modificats per a reduir la mida de la roda davantera. Segons el cronista Josep Maria Bernils Mach, va ser organitzada pels socis més benestants del Casino Menestral. Aquest fet va donar peu a la creació de la societat Sport Figuerenc. Posteriorment, es va construir el velòdrom de l’Horta d’en Macau, a tocar la plaça de l’Estació.

Juncà estrena cavallets mecànics el 1924

El nom de la família Juncà està molt lligat a la història de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres. Per iniciativa de l’empresari Joan Juncà Matas, l’any 1924 es van estrenar els primers cavallets mecànics que substituïen als que funcionaven de manera manual fins aleshores. El 1935, la mateixa nissaga figuerenca va posar en funcionament d’una pista d’autos de xoc. En aquells temps es feien concursos de mecanografia i desfilada de maniquins.

Una Santa Creu de 1950 amb focs per començar i milers de francesos

En el llibre Fira de Santa Creu a Figueres, Josep Maria Bernils Mach explica que les festes de 1950 van durar del 2 a l’11 de maig. Es van obrir amb focs artificials des de la plaza dels Generalísimo i van ser les primeres fires amb el retorn de visitants francesos des de la Guerra Civil. En van arribar a venir vuit mil, «una presència del tot inusitada».