Aquestes són les característiques que han de complir els patinets elèctrics a partir del 24 de gener

Paral·lelament, a Figueres es multarà els conductors de patinets elèctrics que cometin imprudències

Noi en patinet.

Noi en patinet. / Arxiu

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha posat data definitiva a l'adéu de la majoria de patinets elèctrics que hi ha al mercat. A partir del proper 22 de gener del 2024 només podran circular per les vies públiques aquells vehicles de mobilitat personal (VMP) que s'ajustin a una regulació més estricta, categoria que engloba també els patinets elèctrics que tant s'han posat de moda durant els darrers anys.

Tot i que els patinets elèctrics s'han integrat a la perfecció a les principals ciutats de Catalunya com una solució efectiva al trànsit i a la mobilitat, hi havia una certa controvèrsia: suposen un factor de risc en la seguretat viària. Per aquesta raó, s'ha creat una normativa que s'encarrega de regular l'ús dels VMP a les vies principals del país.

La DGT ha estipulat un manual de característiques essencials per obtenir la certificació VMP, el títol que estableix diversos requisits que han de complir, entre d'altres, els patinents elèctrics. A partir del 22 de gener del 2024, els fabricants i distribuïdors d'aquests productes han d'assegurar que els vehicles tenen dos sistemes de frens independents, que no superin els 25 km/h de velocitat i que incloguin un sistema elèctric segur per evitar accidents amb les bateries.

També han de posseir llums de frenada, senyalització a banda i banda, matrícula i mirall retrovisor per millorar la visibilitat durant la circulació.

Figueres multarà els conductors de patinets elèctrics que cometin imprudències

D'altra banda, cal destacar que l'Ajuntament de Figueres començarà a sancionar a partir del proper divendres 19 de gener els conductors de patinet elèctric que cometin imprudències. Durant aquest cap de setmana i fins el proper divendres es farà una campanya informativa amb la Guàrdia Urbana per tal de sensibilitzar els usuaris i advertir-los de les sancions que s'aplicaran en cas que cometin alguna irregularitat.

A partir del 19 de gener, però, s'aplicarà la norma i es multarà aquells que facin alguna imprudència. Des de l'Ajuntament assenyalen que l'objectiu és que durant la campanya informativa tots els usuaris sàpiguen quina és la normativa i l'apliquin quan estiguin al volant d'un vehicle de mobilitat personal (VMP).

Les sancions es mouen dels 80 euros les més lleus com circular sense llums de nit o anar dues persones al mateix patinet a les més greus com conduir sota els efectes de l'alcohol o drogues, que s'enfilen als 1.000 euros. Circular per les voreres o vies travesseres, fer ús del mòbil, circular amb auriculars o no fer cas del semàfor suposaran 200 euros de sanció, mentre que anar en direcció contrària suposarà 500 euros.