Em poden multar per conduir amb xancletes?

Arriba l'estiu i són molts els conductors que es fan la mateixa pregunta

És legal conduir amb xancletes?

És legal conduir amb xancletes? / EPC

Fernando Álvarez

Amb l'arribada de la calor és habitual que les conductes dels conductors canviïn conforme a les altes temperatures. Es converteix en habitual portar el braç fora de la finestreta, conduir en tirants, i usar sandàlies o un calçat més lleuger en el nostre dia a dia. Conductes que poden arribar a ser sancionades amb multes segons la Direcció General de Trànsit (DGT).

La principal qüestió és si aquest tipus d'hàbits pot afectar la nostra conducció, i és que segons la DGT has de ser conscient que encara que moltes d'aquestes accions no són sancionables, poden suposar un perill per a la seguretat viària.

Tot això crea molta confusió entre els conductors, així que per entendre millor quins comportaments estan o no prohibits per la llei has de tenir en compte els següents articles del Reglament General de Circulació:

  • Article 18.1: El conductor del vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l’atenció permanent a la conducció; així com cuidar la posició adequada i que la mantinguin la resta dels passatgers, i l’adequada col·locació dels objectes o animals transportats.
  • Article 17.1: Els conductors hauran d’estar en tot moment en condicions de controlar el seu vehicle.
  • Article 3.1: S’haurà de conduir amb la diligència i precaució necessàries per evitar tot mal, propi o aliè, cuidant-se de no posar en perill, tant el mateix conductor com els altres ocupants del vehicle i la resta dels usuaris de la via.

Llavors és legal conduir amb xancletes?

La resposta segons la DGT, en línies generals, és que sí. No existeix cap normativa que impedeixi l'ús de xancletes o exigeixi un calçat determinat per a conduir, igual que no hi ha cap llei que no permeti conduir sense samarreta, però el problema resideix en la interpretació d'aquestes accions.

Si els agents de circulació interpreten que la conducció es pot veure afectada per l'ús d'un calçat concret, com les xancletes, uns talons o fins i tot per anar descalç, pots ser sancionat amb una multa de 80 euros. D'altra banda, l'ús de samarreta és també pràcticament obligatori, ja que pot interpretar-se que el conductor manca de la correcta “llibertat de moviment” necessària per a conduir un vehicle si va en tirants o amb el tors descobert.