LOTERIA DE NADAL

Important canvi per cobrar els premis de la Loteria de Nadal del 2023: serà més difícil aquest any

Aquestes són les pautes que cal seguir a l'hora de cobrar el teu premi de la Loteria de Nadal

Una persona compra un décimo de Lotería de Navidad en una administración de Barcelona. / ANA PUIT

Una persona compra un décimo de Lotería de Navidad en una administración de Barcelona. / ANA PUIT

Manuela Valdés

El gran dia ha arribat i és el moment de tenir les coses clares. El Sorteig de la Loteria de Nadal reparteix premis per desenes de llocs i potser seràs un dels premiats. Si ha estat així, et convé conèixer les pautes que cal seguir a l'hora de cobrar el teu premi de la Loteria de Nadal.

Si la deessa fortuna ha acudit fins a tu i comptes amb un dècim premiat, has de saber que pots cobrar l'import des de les 18.00 hores del mateix dia del sorteig, quan Loteries i Apostes de l'Estat comprovi les taules i vegi que tots els números premiats són correctes. 

Però, tant se val la quantia?No, depèn.  Si el nostre premi és inferior a 2.000 euros, podrem cobrar-lo a qualsevol administració de loteria. Per contra, si el premi que rebrem és igual o superior als 2.000 euros -els anomenats premis majors, que són el Gros, el segon, tercer, quart, cinquè i alguna aproximació- has d'anar a cobrar els diners a un banc.

Bancs autoritzats

Però no a qualsevol: has d'anar a una a les entitats bancàries autoritzades per la Societat Estatal Loteries i Apostes de l'Estat (Selae). I aquest any, la Selae ha reduït a només dues -abans eren vuit- les entitats on cobrar el premi: BBVA i CaixaBank.

Una qüestió important és que no cal ser client de cap de les dues entitats per poder cobrar els premis.

També hi ha l'opció de cobrar els premis a una delegació territorial de Loteries i Apostes de l'Estat. En aquest cas, només caldrà el DNI i el dècim premiat per poder realitzar el cobrament del premi, sigui quina sigui la quantitat rebuda.

Termini màxim

La rapidesa per cobrar els premis de la Loteria de Nadal és un gest habitual de tots els premiats. No obstant això, els més despistats han de tenir cura, ja que el termini màxim de cobrament dels premis és de 3 mesos. Passat aquest temps, el pagament caduca i no es pot fer efectiu. Gràcies a aquestes distraccions, Hisenda acaba embutxacant-se cada any una quantitat important per premis no reclamats.

Quina quantitat s'emporta Hisenda?

El fisc ingressa un bon pessic cada any en concepte d'impostos pels premis d'aquest sorteig extraordinari de la Loteria. El 2023 es manté la retenció del 20% de la part de cada premi que excedeixi l'import exempt de 40.000 euros.