Alerta fallida

La lleona que ha mantingut en suspens Berlín era en realitat un senglar

Marina Ferrer

L’alarma per la suposada presència d’una lleona deambulant per l’extraradi berlinès i probablement famolenca es va prolongar poc més de 24 hores, fins que finalment l’anàlisi d’experts sobre les imatges captades per uns veïns va revelar que es tractava, probablement, d’un senglar. Un de tants animals d’aquesta espècie que habitualment recorren de nit o fins i tot de dia boscos, parcs, zones residencials i carrers poc transitats. Sols o en grups familiars.

L’alcalde de Kleinmachnow, Michael Grubert, va presentar davant els mitjans els estudis comparats entre les imatges de l’animal desconegut, la silueta que correspondria a un felí i el seu equivalent a un senglar. Ni la postura de l’animal ni la forma de les seves extremitats i la longitud de la cua corresponen a un gran felí, va afirmar. Era la conclusió a què havien arribat diversos experts de l’empresa sud-africana Cyber Tracker Conservation, una companyia especialitzada en el «rastreig» virtual d’animals salvatges. Entre ells, l’espanyol José María Galán, que segons informacions de l’agència Efe és guia del parc nacional de Doñana, així com el fundador d’aquesta empresa, Louis Liebenberg.

Gran dispositiu de seguretat

El mateix Grubert va donar per aixecada l’alarma, després de constatar que no hi havia perill per a la població. La presència de senglars és habitual en tot l’extraradi berlinès i especialment en aquesta zona boscosa del límit sud de la capital alemanya.

Altres experts, veterinaris i fins a un director de circ havien expressat ja des del primer moment la seva incredulitat davant la possibilitat que es tractés d’una lleona. Les imatges del vídeo difós dijous, l’únic testimoni gràfic sobre l’animal, no sustentaven la hipòtesi del felí. Els dos zoològics de la capital i diversos circs van certificar així mateix que no els constava l’absència de cap dels seus felins.

De tota manera, les autoritats de Kleinmachnow i dues altres localitats veïnes van optar per desplegar un ampli cordó de seguretat i demanar a la població de la zona que es quedessin a casa. Van participar en el rastreig sobre el terreny a la recerca de l’animal uns 200 policies, amb el suport per aire d’helicòpters i drons. No es van detectar rastres d’un gran felí per la zona. Amb el resultat de l’estudi comparat encarregat per l’alcalde a Cyber Tracker es van desactivar les alarmes, després d’una notícia que el dia anterior havia fet la volta al món i generat titulars parlant de «pànic» als carrers de Berlín.