El «cohabiting», un nou model d’habitatge que neix a l'Empordà

Convivalis impulsa una manera de finançament publicoprivat que ha de permetre rehabilitar immobles del nucli antic dels pobles per després llogar habitatges «a un preu més accessible»

Exterior d'un dels habitatges que rehabilitarà Convivalis a Torroella de Montgrí.

Exterior d'un dels habitatges que rehabilitarà Convivalis a Torroella de Montgrí. / CONVIVALIS

Joel Lozano

L’accés a l’habitatge és un problema estès arreu del territori. Amb aquesta situació com a l’epicentre del projecte neix Convivalis, una empresa impulsada per dos empordanesos que vol ajudar a garantir el dret a l’habitatge a les noves generacions que «veuen cada vegada més difícil viure al seu poble perquè no troben un producte que s’adapti a les seves necessitats al que hi puguin accedir».

La companyia, sense ànim de lucre, ja que tots els beneficis es reinverteixen en la pròpia empresa, segons detalla el seu CEO, Manel Pretel, aposta per un projecte innovador batejat com a «cohabiting». Aquest es basa en un model de finançament publicoprivat que ha de permetre rehabilitar immobles del nucli antic dels pobles, en un primer moment de l’Empordà, per persones que vulguin viure en les noves comunitats que es crearan.

Pretel explica que el «cohabiting» és per persones que volen viure a casa seva amb la comoditat d’un «coliving» i l’estabilitat d’un «cohousing». «Fins ara el model tradicional més estès era la casa o el pis. Fa 50 anys apareix el cohousing al nord d’Europa per persones que volien viure en comunitats compartint espais sense renunciar a tenir el seu propi pis o casa. Recentment, ha irromput amb força el «coliving» a les grans ciutats per professionals que busquen lloguers de curta estada amb serveis integrats i zones compartides per treballar», exposa.

Entre els 600 i els 750 euros

Més del 70% d’habitatges nous que hi haurà en la primera promoció seran entre 50 i 65 m² i constaran entre els 600 i els 750 euros mensuals, amb subministraments inclosos. «És un preu més accessible que el que hi ha actualment al mercat», afirma Pretel. L’empresa serà l’encarregada de gestionar els serveis que formaran part d’aquests habitatges com la bugaderia, ascensors, aigua, llum o telefonia, detalla el CEO i cofundador de Convivalis.

La intenció és que la majoria dels habitatges, almenys de les primeres promocions, siguin de lloguer. Tanmateix, també es podran comprar pisos, però l’operació tindrà algunes condicions. La principal és que en cas de venda de l’immoble, serà Convivalis qui el compri al preu de venda original al que caldrà sumar l’IPC acumulat.

14 habitatges a Torroella

Convivalis ja compta amb la complicitat publicoprivada per començar a construir les dues primeres promocions de «cohabiting» a Torroella de Montgrí gràcies a l’aposta d’inversors privats i d’empreses del territori, com són Kave Home, Duplextil, i de la Secretaria d’Habitatge i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

La primera promoció a Torroella de Montgrí serà de 14 habitatges. L’empresa ja ha obert una llista d’espera per optar a aquests immobles. Manel Pretel explica que per llogar aquests habitatges hi ha algunes condicions. «Ha de ser primera residència, es prioritzarà a la gent que no té cap propietat i cal que els seus ingressos siguin del 40% o més del valor de l’habitatge», detalla. Es preveu que d’aquí a un any i mig ja hi hagi persones vivint als pisos de la primera promoció.

En les pròximes setmanes l’empresa començarà a buscar més immobles als municipis de la Bisbal, Palafrugell, Palamós i Sant Feliu de Guíxols per estendre aquest nou model d’habitatge amb la complicitat dels ajuntaments del Baix Empordà que «ja han mostrat interès en aquest producte innovador», afirmen des de la companyia.

Divendres passat l’empresa va presentar el projecte a Torroella de Montgrí, a l’auditori del Museu de la Mediterrània, on van ser presents tots els agents implicats en aquesta ambiciosa proposta.