Neix la primera parella de dues gegantes no heterosexuals de Catalunya

Un estudiant de màster de la UAB ha dissenyat i construït la imatgeria per mostrar persones i col·lectius "exclosos de la cultura popular"

La presentació de la parella de les gegantes es va fer al Teatre Comarcal de Solsona.

La presentació de la parella de les gegantes es va fer al Teatre Comarcal de Solsona. / Marc Rovellada (UAB)

Emporda.info

Neix la primera parella de dues gegantes no heterosexuals de Catalunya. L’estudiant de màster de la UAB David Caelles Fernández ha dissenyat i construït les figures —presentades el dissabte 11 de novembre, a Solsona— per "crear referents de gegantes més enllà de l’índole patriarcal, heterosexual i cisgènere i per mostrar persones i col·lectius normalment exclosos de la cultura popular i del fet geganter". El projecte ha estat reconegut com un dels millors treballs de final de grau amb perspectiva de gènere, en la darrera convocatòria de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB.

Caelles explica que les dues gegantes són figures contemporànies que reflecteixen personatges actuals. Malgrat que representen una parella, Caelles explica que això no determina l'orientació sexual de les gegantes ni tampoc la seva identitat de gènere. De fet, diu que "es deixa la porta oberta a que una d'elles es pugui identificar com a dona o com a gènere no binari".

"Acostumem a veure que el gegant sempre té un rol actiu i dominant, mentre que la geganta sempre adopta un paper secundari", diu l'impulsor de la iniciativa

El fet que no sigui una parella heterosexual, exposa, també fa que es trenqui amb la "jerarquia patriarcal" que predomina en la tradició gegantera. "Acostumem a veure que el gegant sempre té un rol actiu i dominant, mentre que la geganta sempre adopta un paper secundari", diu l'impulsor de la iniciativa.

Com és la parella de gegantes?

Segons els impulsors, "les dues gegantes defugen de l’heterosexualitat que solen representar la majoria de gegants de Catalunya". Representen una parella, tot i que el seu creador especifica que això no determina l’orientació sexual de les gegantes ni tampoc determina la seva identitat de gènere.

Porten uns pentinats transgressors en contraposició amb els de les altres gegantes i gegants: una duu els cabells curts per la part frontal i llargs per la part posterior, mentre que pels costats els porta rapats, i l’altra geganta porta un pentinat basat en les trenes africanes i representa una persona de pell negra.

Les dues gegantes representen personatges contemporanis, la qual cosa es plasma tant en la part escultòrica com en els vestits

Pel que fa a la construcció dels cossos, mentre que a la majoria gegantes se’ls remarca una cintura estreta i solen ser més primes que els gegants, les dues noves gegantes presenten diversitat de cossos. "D’una banda, una té la part inferior de l’esquena i el cul més amples, la panxa i el pubis més grans —fet que intencionadament presenta l’ambigüitat entre una persona una mica grassa i una altra d’embarassada—, i els pits grans, ja que pretén visibilitzar com la societat és qui sexualitza els cossos i els condiciona; de l’altra, el cos de l’altra geganta representa una persona més prima i té la panxa, els pits i l’esquena més plas", expliquen des de la UAB.

En ambdós casos representen personatges contemporanis, la qual cosa es plasma tant en la part escultòrica com en els vestits de les gegantes.