Catalunya afronta aquest dimecres la seva nit més popular, la de la revetlla de Sant Joan, encara amb mascaretes obligatòries i amb algunes restriccions per evitar l'expansió del coronavirus. La d'aquest 2021, a diferència de l'any passat en què la celebració va ser familiar i d'àmbit privat, torna a ser una nit en què tornen les festes, sempre a l'aire lliure. Estan autoritzades les revetlles als carrers, els correfocs, les baixades de falles al Pirineu i la cursa que acompanya la Flama de Canigó.

A Girona s'han autoritzat dues Festes populars, a Sant Narcís i Vista Alegre

A les localitats costaneres, s'obren les platges, amb reforços de controls de vigilància, perquè els ciutadans celebrin la festa prop del mar. La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb la Conselleria de Salut i els ajuntaments, han elaborat un seguit de recomanacions i mesures de prevenció.

Límits d'aforament en exterior i en interior

Les celebracions han de ser preferentment a l'aire lliure, tot i que Protecció Civil demana que els espais estiguin perimetrats o delimitats per garantir que no se supera l'aforament de 3.000 persones. A les festes en espais interiors, el límit serà el 70% de l'aforament amb un màxim de 1.000 persones, amb ventilació reforçada

Els grups no poden superar les 10 persones i s'han de mantenir els dos metres de distància entre grups. En celebracions multitudinàries és més recomanable que mai mantenir les distàncies de seguretat d'1,5 metres de distància interpersonal i de dos metres entre grups de persones.

Menjar i beure només en zones autoritzades

El consum d'aliments i begudes en trobades a l'espai públic només està permès en zones habilitades per a això (àrees de pícnic, de descans o d'oci). Els ajuntaments poden ampliar aquests espais o habilitar els que considerin necessaris amb caràcter temporal.

Platges obertes i tancades

Tot i la recomanació de Protecció Civil de tancar l'accés a les platges, la majoria de municipis de litoral català han anunciat que les mantindran obertes amb reforços de vigilància.

Clica aquí per conèixer com serà la revetlla a cada municipi.

'Correfocs' permesos, però ...

Estan permesos els correfocs i altres activitats amb moviment com les falles al Pirineu o la Flama de Canigó, sempre que els participants no interactuïn amb el públic.

Compte amb els coets i el gel hidroalcohòlic

Aquells que vagin a fer ús de la pirotècnia hauran d'adoptar mesures especials de protecció, més enllà de les habituals. No és recomanable utilitzar gel hidroalcohòlic (ja que és altament inflamable). Es recomana fer servir mascaretes de cotó, ja que les quirúrgiques són de paper i propilè, materials res adequats amb el magnesi de la pirotècnia.

Gel hidroalcohòlic i pirotècnia DDG

Per celebrar una revetlla caldrà, com sempre, un permís municipal específic. Fora d'aquests espais les celebracions al carrer estan prohibides. No estan permeses les activitats de ball o similars.