Després d'acabar el grau de psicologia a la UdG, i a falta d'un rumb concret a emprendre, l'Aleix només tenia del cert dues coses: que no volia desaprofitar el bagatge adquirit, i que cada vegada tenia més ganes de treballar amb joves. Després d'unes quantes voltes provant feines que no el van convèncer, l'any 2017 per fi en va trobar una que unia les seves certeses: la de dinamitzador juvenil a l'Oficina Jove de l'Alt Empordà (OJ) , «una feina que consisteix a fer un acompanyament transversal als joves», tal com explica el protagonista.

L'Aleix Serra (1993), de Castelló d'Empúries, va tenir el seu primer contacte amb el món del lleure quan, amb uns amics, van decidir fundar l'agrupació escolta XOTS, un grup que avui encara segueix actiu, tot i que ja se n'ha desvinculat. En aquest marc, és on el castelloní va començar a descobrir que, per a ell, estar amb nens suposava «passar-s'ho bé i créixer personalment i emocionalment».

El segon moment memorable que el va fer decidir-se a seguir aquesta via va ser una situació que va viure a l'Índia, en un voluntariat amb les monges de la Mare Teresa de Calcuta. En la casa en què estava, un dia es va posar a jugar (sense saber-ne) a dames amb un nen que parlava un altre idioma. Tot i perdre la partida, la lliçó que va aprendre aquell dia és que l'educació no sempre consisteix en grans discursos, sinó que a vegades és millor centrar-se a crear un entorn relaxat i distès on tot pugui fluir sense pressions.

En tornar a Catalunya, va rebre una oferta de pràctiques d'auxiliar de dinamitzador i informador juvenil a l'Oficina Jove de l'Alt Empordà, a Figueres. Després de sis mesos amarant-se de la dinàmica, va aconseguir la plaça de dinamitzador, que té des del 2017.

L'OJ va néixer amb l'objectiu de donar atenció i acompanyament als joves en el seu procés de projecte vital. En aquest marc, Serra s'encarrega de tasques molt transversals: des de la coordinació de recursos, espais i timings; fins a l'organització d'activitats, tallers, torneigs i sortides. A banda, també s'ocupa de gestionar xerrades com les del curs de l'Infosex, en què es tracten temàtiques relacionades amb la sexualitat en un espai còmode en què es poden consultar dubtes i inquietuds amb professionals; o dinamitzar una sala on els joves poden fer deures, relaxar-se o consultar l'ordinador. Paral·lelament a això, també promociona els serveis de l'oficina jove perquè, tant els usuaris que ja coneixen el servei com els que el descobreixen puguin tenir constància de tot el que s'hi fa.

Cal establir un llaç de confiança

Una de les tasques més destacables o complexes és el servei d'informació i assessorament. En aquest espai es pot orientar sobre què poden estudiar o quins són els recursos que tenen a l'abast, per exemple. També es tracten altres temes que els inquieten com ara la separació dels pares, qüestions de sexualitat o de religió.

«És molt bonic quan treballes amb joves i reps el seu feedback», explica. Abans d'això, però, cal un pas previ, i consisteix a crear vincle. Cal establir un ambient i entorn còmode per tal de generar un llaç de confiança. D'aquesta manera, els nois que arriben apàtics i distants en les primeres activitats, pot ser que s'acabin traient la cuirassa i compartint els seus problemes amb el dinamitzador. «Cal estar atent a l'atenció en la transversalitat. El mateix nen que un dia t'ensenya un vídeo a l'Instagram per riure amb tu, l'endemà et diu que és homosexual i no sap com explicar-ho als pares», diu. La clau per aquesta feina, segons explica, és disposar d'una escolta activa, que consisteix a atendre en tota la seva complexitat el que t'explica una persona, sense interferir ni interpel·lar-lo. L'escola activa és un dels punts claus a l'hora de generar un clima de confiança.

«Quan ets jove, la gran motivació del dia a dia és passar-s'ho bé i intentar portar fins al límit a la persona que et marca els límits», diu, i per això Serra deixa molt clar a tothom qui entra que el respecte és la base per tot aquell que vol gaudir del recurs de l'OJ. A part del respecte, les dues altres actituds vitals amb què ha de conviure el dinamitzador és la paciència «i prendre's les coses amb humor».