La Ruta dels Indiketes, un recorregut de 476 quilòmetres que envolta l'Empordà, guanya pes a Europa

La companyia britànica The Natural Adventure considera el recorregut com un dels més «nous i impressionants de Catalunya»

La ruta passa per indrets de gran bellesa.

La ruta passa per indrets de gran bellesa. / RUTA DELS INDIKETES

Empordà

Empordà

La Ruta dels Indiketes, un recorregut de 476 km envoltant l'Alt i Baix Empordà, ha aconseguit posicionar-se en el mapa turístic europeu, segons els organitzadors, a través The Natural Adventure, una de les empreses referents del sector turístic europeu que la promociona com una de les novetats de senderisme el 2024. La companyia britànica considera el recorregut com un dels més "nous i impressionants de Catalunya" amb una distinció com a proposta turística d'interès.

Els organitzadors de la ruta constaten que això suposa avançar en l'objectiu de "guanyar presència a escala europea, i convertir-se, així, en una proposta turística i de valor, traspassant la frontera del nostre país".

“Per nosaltres, és tot un orgull i reconeixement, La Ruta dels Indiketes reivindica la memòria històrica i el patrimoni cultural de la zona de l’Empordà, i de retruc, del nostre país, i enforteix l’oferta turística local”, valora Josep Montalat, creador de l’itinerari, “The Natural Adventure permetrà donar visibilitat a la ruta a escala europea”.

Indret per on passa la ruta.

Indret per on passa la ruta. / RUTA DELS INDIKETES

La Ruta dels Indiketes va iniciar l'estiu passat la fase de consolidació. Un dels objectius era posicionar el recorregut amb més força dins el mapa turístic català i nacional, i estrènyer relacions amb entitats de turisme europees per donar a conèixer aquest itinerari, que impulsa el turisme de proximitat i la marca Catalunya.

A hores d’ara, altres empreses americanes i asiàtiques de turisme estan interessades a incloure la ruta en les seves propostes. Aquest interès ja s’ha fet palès, diuen, perquè, des de la seva creació fa prop d’un any, la ruta rep visitants d’arreu d’Europa.

The Natural Adventure és un dels principals agents europeus especialitzats en turisme actiu, organització de viatges d’aventura i natura, senderisme autoguiat i ciclisme, que dona visibilitat a propostes de vacances a peu o en bicicleta econòmicament accessibles per a persones que volen aprofundir en la natura i riquesa local. Això és possible perquè tenen professionals situats a les diferents destinacions, que promouen un turisme responsable.

Història, cultura i esport

La ruta ressegueix de forma circular la xarxa de senders històrics que van dibuixar sobre el territori els Indiketes, els habitants ibers que ocupaven la zona de l’Empordà durant l’època preromana, abans de l’entrada de les tropes romanes a través del port emporità l’any 218 aC.

Està estructurada en 22 etapes d’entre 20 i 30 km cadascuna i diferents graus de dificultat i desnivell acumulat, i està pensada per seguir-la en un format autoguiat, amb el suport, materials i informació d’interès facilitats a la pàgina web del projecte (www.rutadelsindiketes.com), i mitjançant la descàrrega del track del recorregut en format GPX pels GPS, que permet visualitzar i seguir la ruta de forma autònoma.

"Es tracta d’una proposta turística sostenible i responsable amb l’entorn, que pretén retre homenatge i contribuir a la conservació de l’herència històrica que va deixar el poble iber a la zona de l’Empordà", manifesten els organitzadors.

L’itinerari passa per diferents punts d’interès cultural i històric, com ara monuments megalítics, edificacions com monestirs, necròpolis, ermites i esglésies romàniques i preromàniques, runes dels antics poblats i ciutats gregues i romanes, entre d’altres.

Mapa de la ruta.

Mapa de la ruta. / Empordà

Enfortir el turisme local

També, es consolida com una ruta que vol enfortir l’oferta de turisme actiu local, promovent la pràctica de l’activitat física, i un estil de vida saludable i dinàmic. Per això, és una proposta des de la vessant del senderisme, excursionisme i ciclisme (BTT o bicicletes de carretera), ja que es pot adaptar a qualsevol disciplina, gràcies a les característiques i naturalesa dels mateixos senders. La ruta és adaptable, ja que es pot començar des de qualsevol lloc, en qualsevol moment de l’any, i es pot realitzar per etapes.

Al llarg de les 22 etapes, hi ha zones planeres i menys abruptes, aptes per a famílies amb nens, gent gran i persones amb mobilitat reduïda o capacitats especials, sempre tenint en compte les condicions i la preparació física de cadascú.

Segellar la credencial “Indiketa"

El recorregut, impulsat de forma altruista pels empordanesos Josep Montalat i Mercè López que van inspirar-se en el Camí de Sant Jaume, transcorre per terrenys molt diversos, com ara la pintoresca Costa Brava o les contrades dels Pirineus. Montalat i López plategen la possibilitat d’explorar més opcions en un futur. “Estem valorant una nova modalitat perquè els visitants puguin fer tot del recorregut a cavall, amb l’objectiu de donar un punt més distès a la ruta, en alguns trams es passaria per llocs alternatius al traçat senderista ja que el terreny no ho permet”, explica Montalat.

Un els trams per on passa la ruta.

Un els trams per on passa la ruta. / RUTA DELS INDIKETES

Per poder aconseguir el diploma que assegura que s’ha realitzat la totalitat de la ruta -100 quilòmetres si es fa a peu i 200, amb bicicleta-, els visitants han de sol·licitar la credencial “Indiketa”, a través de la web de la iniciativa, a l’agència de viatges Tourist Club 65 de Figueres o a la botiga de bicicletes Gran Fondo de Palafrugell.

Per poder segellar el passaport, els interessats s’han d’adreçar als restaurants, botigues o allotjaments que trobin al llarg del recorregut, i demanar-ho proactivament als responsables dels establiments.

Montalat destaca que actualment hi ha un inconvenient a la ruta: “En algunes poblacions, els participants tenen dificultats per aconseguir el segell d’un negoci, que certifiqui que han passat per aquella zona, el principal motiu és que encara hi ha molts establiments que no coneixen el nostre projecte i volem transmetre’ls el missatge que és una forma d’ajudar-nos i contribuir a mantenir viu aquest llegat Indiketa, amb un simple segell que corrobori que aquella persona ha fet pas per allà és suficient”. Es tracta d’un tampó simbòlic, que només acredita el pas d’aquella persona per la zona, i que en cap cas compromet els establiments amb l’organització de la ruta.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió