Promouen el turisme esportiu per l'Empordà per camins mil·lenaris dels ibers

Els vilamallencs Josep Montalat i Mercè López impulsen la Ruta dels Indiketes, un recorregut esportiu, històric i cultural de més de 470 km per l’Alt i el Baix Empordà traçats pels Indiketes

Una de les etapes de la Ruta dels Indiketes que uneix Roses amb Cadaqués. | EMPORDÀ

Una de les etapes de la Ruta dels Indiketes que uneix Roses amb Cadaqués. | EMPORDÀ / ll.r. vilamalla

Redacció

Els vilamallencs Josep Montalat i Mercè López han impulsat, aquest any, la Ruta dels Indiketes, un recorregut de 476 km que envolta les comarques de l’Alt i el Baix Empordà. Es tracta d’un itinerari que es consolida per promocionar el turisme esportiu, de natura i de proximitat i reivindica la memòria històrica i el patrimoni cultural de Catalunya. Una trentena de pobles de l’Alt Empordà hi són presents, entre els quals Llançà, Selva de Mar, Port de la Selva, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga, Castelló d’Empúries, l’Escala, Bàscara, Pontós, Navata, Lladó, Cistella, Terrades, Sant Llorenç de la Muga, Albanyà, Maçanet de Cabrenys, la Vajol, Agullana, la Jonquera, Cantallops, Capmany, Sant Climent Sescebes i Espolla.

Josep Montalat i Mercè López, a Sant Martí d’Empúries. | EMPORDÀ

Josep Montalat i Mercè López, a Sant Martí d’Empúries. | EMPORDÀ / ll.r. vilamalla

La ruta està estructurada en 22 etapes d’entre 20 i 30 km i ressegueix de forma circular la xarxa de senders històrics que van dibuixar sobre el territori els Indiketes, els habitants ibers que ocupaven la zona de l’Empordà durant l’època preromana, abans de l’entrada de les tropes romanes a través del port emporità l’any 218 aC. La ruta és adaptable, ja que es pot començar des de qualsevol lloc i en qualsevol moment de l’any. Tanmateix, es pot fer per etapes i en diversos sentits i es pot practicar en diverses modalitats, com ara la BTT, bicicletes de carretera o senderisme.

Una iniciativa altruista

Josep Montalat i Mercè López han creat aquesta ruta de forma voluntària. «Neix amb la voluntat de projectar la nostra terra a l’exterior, no només en l’àmbit local sinó també a l’estranger, on Catalunya es configura com un pol d’atracció turística, en aquest sentit», considera Montalat, que va idear aquest recorregut inspirat per altres rutes emblemàtiques d’Espanya. Afegeix que la finalitat del recorregut és «potenciar la gran riquesa de la zona i incrementar el nombre d’interessats en els valors patrimonials, històrics i paisatgístics de les comarques de l’Empordà».

Els creadors estimen que més de 400 persones han passat per alguna de les etapes de la ruta, des de la seva posada en marxa el passat mes d’abril, rebent visitants d’arreu del món, especialment espanyols i europeus. La idea de crear la iniciativa es va començar a gestar fa deu anys.

Recorregut autoguiat

Tot i que en alguna zona costanera i muntanyosa es passa pel GR-92 (Sender de la Mediterrània) i el GR-2 (la Jonquera- Sant Adrià del Besòs), en la majoria dels trams s’utilitzen camins no senyalitzats. El recorregut està pensat per seguir-lo en un format autoguiat, amb el suport, materials i informació d’interès facilitats a la pàgina web del projecte (www.rutadelsindiketes.com), i mitjançant la descàrrega del track del recorregut en format GPX pels GPS, que permet visualitzar i seguir la ruta de forma autònoma.

Al llarg de les 22 etapes -al Baix Empordà, s’arriba fins a Sant Feliu de Guíxols- hi ha zones planeres i menys abruptes, aptes per a famílies amb nens, gent gran i persones amb mobilitat reduïda, sempre tenint en compte les condicions i la preparació física de cadascú. La flexibilitat de la ruta permet que cada col·lectiu pugui reduir la distància de les etapes al seu gust, allargar-les en més dies, o bé, fer-les amb l’ajut de bicicletes elèctriques.

El recorregut no només està pensat des del vessant esportiu, sinó també cultural. La ruta es configura com una oferta turística que vol fer prendre consciència del llegat del poble iber a la zona, a través dels camins, monuments megalítics, edificacions com monestirs, necròpolis, ermites i esglésies romàniques i preromàniques, runes dels antics poblats i ciutats gregues i romanes, entre d’altres.

La Ruta dels Indiketes té l’objectiu de preservar la riquesa i el patrimoni natural i la zona de l’Empordà, ja que discorre per zones orogràfiques molt diferents i amb un gran contrast entre si: trams de la Costa Brava, zones muntanyoses dels Pirineus i espais de protecció especial o parcs naturals, com el del Cap de Creus o el dels Aiguamolls de l’Empordà, així com valls, rius, boscos o camps de cultiu.

Credencial Segells inspirats en els peregrins a Santiago

Inspirats pel Camí de Sant Jaume, que reuneix peregrins procedents d’Espanya i Europa per arribar a la catedral de Santiago de Compostel·la, han implementat un funcionament similar gràcies al lliurament de la credencial “Indiketa”, que es pot comprar a través de la web de la iniciativa o a l’agència de viatges Tourist Club 65 de Figueres. L’objectiu d’aquest passaport és que se segelli el carnet als establiments que trobin al llarg del recorregut, amb la finalitat d’acreditar que s’ha completat la distància mínima exigida de 100 km (si es fa a peu) o de 200 km (en bicicleta).