Curses

Sant Llorenç de la Muga dona el tret de sortida al Valls Catalanes amb la Fox Trail

El circuit transfronterer de curses de mitja marató de muntanya compta amb nou proves

Una imatge de la Fox Trail de l'any passat

Una imatge de la Fox Trail de l'any passat / ELADIO RUEDA/FOX

Empordà

Empordà

La tercera edició del Valls Catalanes Trail Running Challenge es posa en marxa aquest diumenge, 7 d’abril, amb la disputa de la Fox Trail a Sant Llorenç de la Muga. La cursa, que celebra la seva sisena edició, és una de les cinc novetats que presenta enguany del circuit transfronterer de curses de mitja marató de muntanya. Els participants hauran de completar un recorregut de 14 quilòmetres, amb 730 metres de desnivell positiu, que transcorre pels racons més desconeguts de les valls de Sant Llorenç -la prova també té un circuit de 7 km. Un dels principals al·licients serà veure en acció Núria Picas, considerada una de les millors esportistes mundials de l’especialitat i que l’any 2012 es va proclamar campiona del món d’Ultra Trail.

La Fox Trail és organitzada per l’Associació esportiva i cultural Arrelats a la Muga, i compta amb el suport de l’Ajuntament del municipi, el Consorci Salines-Bassegoda, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Societat la Fraternitat, la Societat de Caçadors de Sant Llorenç de la Muga i l’ADF de Sant Llorenç. La sortida de la prova tindrà lloc a les 9 del matí des de la plaça Carles Camps, i està previst que el primer participant completi el recorregut en 1h15’, aproximadament. L’any passat el més ràpid en categoria masculina va ser Pep Pagès (1h16’18”), mentre que en categoria femenina es va imposar Marili Benegas (1h39’05”).

Projecte esportiu transfronterer

El Valls Catalanes Trail Running Challenge és un projecte esportiu transfronterer que neix de la voluntat d’entitats i organitzadors per fomentar la participació i la cohesió del territori a través de les curses de muntanya. La primera edició va sorgir arran de l’agermanament de la cursa de l’Olla de Tapis (Maçanet de Cabrenys) amb el Trail des Salines de Céret. L’any passat s’hi van afegir la Molló Trail (Molló), la Boucle du Point le Plus au Sud de France (Lamanère), la Montcal Run (Maià de Montcal-Beuda-Albanyà) i la Centúria Trail (Sant Pau de Segúries). Enguany cauen del programa la Montcal Run i Centúria Trail però s’incorporen la Fox Trail (Sant Llorenç de la Muga), la Marxa de la Tortuga (Darnius), la Vallespir Skyrace (Amélie les Bains-Palaldà), la Cursa del Fau (Maçanet de Cabrenys) i el Trail des Trabucayres (Maureillas las Illas).

El circuit es disputa en diferents municipis que formen part del territori integrat a l’Agrupació Europea de Cooperació Internacional del País, Art i Història Transfronterer de les Valls Catalanes. Quatre de les curses tindran lloc a la Catalunya Nord (Amélie les Bains-Palaldà, Lamanère, Maureillas las Illas i Céret), i les sis restants es disputaran a les comarques gironines (Sant Llorenç de la Muga, Darnius, Molló, Maçanet de Cabrenys, Tapis i Sant Pau de Segúries).

El calendari del Valls-Catalanes 2024

El calendari del Valls-Catalanes 2024 / CEDIDA

Calendari 2024

7 abril – Fox Trail

28 abril – Marxa de la Tortuga

18 maig – Vallespir Skyrace

16 juny – Molló Trail

16 juny – Boucle du Point le Plus au Sud de France

11 agost – Cursa del Fau

15 setembre – Olla de Tapis

13 octubre – Trail des Trabucayres

20 octubre – Trail des Salines

TEMES