El CF Camallera recull la història del seu centenari

Aquest diumenge commemora l’efemèride amb la presentació d'un llibre, un campionat de penals i un dinar

Un dels equips que ha tingut el Camallera al llarg de la seva història. | CEDIDA

Un dels equips que ha tingut el Camallera al llarg de la seva història. | CEDIDA / lluís ribera. SAUS, CAMALLERA I LLAMPAIES

Lluís Ribera

Lluís Ribera

El Club de Futbol Camallera ha entrat al club dels 100. Els groc-i-blaus celebren, aquest diumenge dia 19 de novembre, la festa del centenari en una jornada que consistirà en la presentació d’un llibre, un campionat de penals i un dinar. L’objectiu és acollir el màxim d’exjugadors, tècnics i membres que han format part del club. El primer partit data del 18 novembre de 1923 contra el Vilafant, amb victòria (4-1).

El llibre Històries del CF Camallera ha estat editat per Edicions Cal·lígraf i inclou un recull d’anècdotes, històries, fotografies, fitxes federatives i cartells recopilats durant l’últim any. «Una colla de gent i d’exjugadors ens hem anat engrescant per fer el llibre», explica Francesc Xicu Ventalló, ànima del club, que hi duu una cinquantena d’anys, des dels sis. Ara, és el president i també entrenador dels dos equips que té el Camallera: un amateur masculí que juga a Quarta Catalana i un amateur femení que juga en futbol-7.

El cartell de la festa del Camallera

El cartell de la festa del Camallera / Emporda.info

La presentació del llibre serà a dos quarts de dues al pavelló i, a partir de les dues del migdia, en el mateix complex, hi haurà el dinar. La festa s’iniciarà a les 10 del matí al camp de futbol amb el 1r Campionat de penals mixt per a totes les edats. Hi haurà trofeus per qui marqui més gols des del punt fatídic i per qui n’aturi més. El concurs és obert a tothom i les inscripcions es poden fer fins al dia abans al 650 011 528. Per a més endavant, mediten disputar alguns partits de futbol per allargar la celebració.

A Segona Regional i a Primera Catalana com a màxim

El Camallera ha tingut quatre camps al llarg de la seva història. L’actual va deixar de ser de terra just abans de la covid per passar a gespa artificial. «És el camp dels retalls», afegeix Ventalló, ja que van reciclar la dels camps de Sant Joan Despí i de Parets del Vallès. Sobre si amb el canvi de superfície han captat més jugadors, el president diu que «sobretot, a l’hora de trobar més porters».

El Camallera masculí sempre s’ha mogut per l’última categoria del futbol territorial excepte entre el 2003 i el 2005, quan va jugar a l’antiga Segona Regional, la penúltima. El femení va arribar a jugar a Primera Catalana quan era de futbol-11, a la dècada dels 2000.

Reconeixement de l’FCF i en els Premis Amos de l’Àrea

El centenari del CF Camallera ha estat reconegut, aquest any, en dos actes. Per un costat, el president de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras, li va entregar una placa commemorativa, el juny passat a Sant Cugat del Vallès i dins de l’Assemblea General Ordinària.

Per l’altre, també el juny passat, el club camallerenc va rebre un trofeu dins de la 12a edició dels Premis Amos de l’Àrea que organitza el Setmanari de l’Alt Empordà. En els darrers anys, aquest mitjà també reconeix les entitats que celebren cent anys. A la gala, Xicu Ventalló va recollir el guardó i també van ser premiades dues jugadores de l’amateur futbol-7 del Camallera: la pitxitxi Barbara Pietryka i la jugadora de camp reconvertida en portera Queralt Frigola.

Amb dos equips actualment: un amateur masculí i un femení

El CF Camallera té actualment dos equips en competició. Tots dos amateurs: un de masculí, que juga a Quarta Catalana, i un de femení, a l’Amateur Futbol-7. Xicu Ventalló n’és l’entrenador i, en el masculí, comparteix la direcció amb Lluís Juncarol.

Una imatge de celebració del Camallera

Una imatge de celebració del Camallera / Emporda.info

El Camallera de nois està a la zona mitjana alta del grup 2 i dos dels noms propis són Haimadou Konteh, pitxitxi amb 12 gols, i el porter Jordi Triola, dels més sòlids de la lliga. El femení camallerenc manté un pols amb el Corcó pel lideratge del grup. Jennifer Ruiz i la polonesa Barbara Pietryka es troben entre les màximes golejadores. Enguany, l’equip celebra que té una portera, Marina Torres, després de reconvertir jugadores de camp a sota els pals els últims anys.