Victòria del campió Verstappen en una cursa de resistència física

Tots els pilots han fet mínim tres parades després que la FIA ha imposat un límit de 18 voltes per joc de pneumàtics pels problemes d'adherència de Qatar

Max Verstappen ha estat el gran triomfador del cap de setmana.

Max Verstappen ha estat el gran triomfador del cap de setmana. / Europa Press

Max Verstappen es coronava Campió del món de la temporada 2023 de Fòrmula 1 ahir, i avui segellava el Gran Premi de Qatar amb la victòria, en una cursa que se'ls ha fet llarga als pilots, amb 35° a l'asfalt, 30° de temperatura ambient, i 74% d'humitat, que dins del cotxe es poden arribar a traduir en 50°. Logan Sargeant ha estat el primer a donar senyals de la duresa de la cursa, en retirar-se a la volta 42, i després s'hi ha afegit George Russell a la 49, traient les mans del cockpit a la recta principal, obrint la visera del casc, igual que Lando Norris, i Fernando Alonso demanant que li tiressin aigua al seient. De fet, Oscar Piastri acabava la cursa estirat a terra, amb Verstappen assegut al seu costat a la sala abans del podi. L'australià ha assegurat que es tractava de la cursa més dura de la seva carrera.

El podi ha estat envaït pels pilots papaia, després que els Mercedes no han pogut demostrar el seu potencial, després de topar a la primera corba després de la sortida. Russell s’emparellava amb Verstappen, i per fora, Lewis Hamilton, amb gomes toves, buscava l’exterior dels tres, tancant-se en el vèrtex, i topant amb el seu company d’equip. Tots dos han acabat fora de la pista, tot i que el britànic més jove ha pogut tornar a la pista.

El pilot més beneficiat del DNF de Hamilton era Sergio Pérez, que sortia des del Pit Lane i que és segon al mundial, i que ahir va perdre molts de punts a favor del set vegades campió. Però els límits de pista li han passat factura, amb tres penalitzacions de cinc segons en total. També Pierre Gasly, Lance Stroll i Alex Albon han estat penalitzats. Un altre pilot que tampoc ha puntuat, ha estat Carlos Sainz, que, de fet, no ha pogut ni començar la cursa a causa d’un problema en el sistema de combustible. De fet, Nico Hülkenberg ha rebut 10 segons de sanció perquè s’ha equivocat en la caixa de sortida, i s’ha posicionat en el lloc buit del madrileny.

Tota l’atenció estava posada en les parades; un màxim de 18 voltes per pneumàtic, per normativa de la FIA, davant dels problemes d’adherència de la pista a causa de la sorra, que ha afectat el nou asfalt de la pista de Qatar durant tot el cap de setmana. Amb això, calcular posicions esdevenia un calvari, que tan sols s’ha aclarit prop de les deu voltes del final.

Alonso volia posar-se per davant de Charles Leclerc, el seu principal rival al llarg del Gran Premi, parant abans que el Ferrari per tenir les gomes en més temperatura quan l’altre sortia del box. Però un error de l’asturià, que ha fet una excursió per la grava, l’ha desterrat darrere el monegasc, i també darrere Russell, que remuntava amb millors temps que no pas els dels líders de cursa.

Les gomes dures no li havien anat bé a Pérez al primer Stint, i el segon era el torn de Verstappen. Abans de la parada, des de la ràdio, li demanaven augmentar el ritme, ja que els McLaren havien posat medi, i l’holandès bromejava, preguntant “què és apujar el ritme?”. I molta falta no li ha fet, perquè, en la darrera parada, tot i els quatre segons de Pit Stop, el de Red Bull ha tornat a pista amb cinc segons d’avantatge sobre Piastri. Norris demanava passar al seu company d’equip en reiterades ocasions, però l’equip no ho ha permès, per assegurar el bon grapat de punts que han sumat amb el doblet. Amb això, els McLaren apunten a ser els rivals més consistents per les properes cinc curses restants del mundial.

Darrere dels papaia, Russell seguit per Leclerc, i Alonso a la sisena posició, seguit per esteban Ocon i Valtteri Bottas, amb el seu company d’equip Guanyou Zhou just darrere, en un dels millors resultats d’Alfa Romeo de la temporada. Pérez ha pogut salvar el punt de la desena posició, amb Lance Stroll just darrere, Pierre Gasly, Albon i Kevin Magnussen. En les darreres places, Yuki Tsunoda, Hülkenberg i Liam Lawson, en el que s’espera que hagi estat la seva darrera cursa en substitució a Daniel Ricciardo, que s’espera que torni en el Gran Premi d’Austin d’aquí a quinze dies.