Novena consecutiva de Verstappen, podi per Alonso i tercera per Gasly

La pluja, protagonista a Zandvoort, no ha amagat els problemes de Ferrari

Fernando Alonso. | AS

Fernando Alonso. | AS

Arribava el circuit a l'antiga, estret, amb molts revolts tècnics i corbes peraltades, Zanvoort, el Gran Premi dels Països Baixos, i cursa a casa del líder indiscutible del mundial, que ha igualat el rècord de Sebastian Vettel i Alberto Ascari de nou victòries concecutives en una temporada. Però, la cursa comptava amb un component extra, la pluja.

Inici en sec, sortida fàcil per Max Verstappen, Fernando Alonso passava George Russell i Alexander Albon, i un toc de Oscar Piastri amb Charles Leclerc que deixava el Ferrari tocat. Dues voltes, i primera aparició del convidat especial; la pluja ha atacat la línia de meta i les darreres corbes i s'ha estés ràpidament pel circuit, iniciant el festival de parades. Sergio Pérez, Pierre Gasly, Guanyou Zhou i Yuki Tsunoda, seguits per Leclerc, que ha perdut molt temps, ja que Ferrari no tenia els intermedis preparats. Això els ha brindat un gran avantatge sobre la resta, que ha parat en la següent volta.

El mexicà liderava, i Verstappen parava amb Alonso i Carlos Sainz. Però els McLaren es mantenien fora amb els Mercedes. Lando Norris i Lewis Hamilton han entrat, però Piastri i Russell no. Els ara avantatjats amb pneumàtics inters han tornat a escalar posicions, fins que la pluja ha marxat unes quantes voltes més tard, i el carril sec ha aparegut en poques voltes. Albon, un dels que no havien parat, marcava voltes ràpides, i la resta buscava les basses per refrigerar les gomes. És a dir, una altra desfilada de parades, amb undercuts inclosos (parar abans que el teu rival, i anar més de pressa que ell en sortir de box, per tal que quan el rival pari surti per darrere teu). Alonso ha estat el primer a llançar la pedra, i Verstappen ha reaccionat, aprofitant per fer-li un undercut al seu company, i recuperar el lideratge de la cursa.

Mentrestant, Piastri, que havia sortit vuitè, havia caigut a les darreres posicions en haver-se mantingut en pista, i ara tornava a ser vuitè. Les posicions tornaven a la normalitat, però tornava la pluja treia el cap a la recta principal. Tot i això, ha estat una visita ràpida, que, combinat amb el Safety Car que ha causat Logan Sargeant en xocar contra les proteccions, ha evitat el retorn dels intermedis.

No ha evitat, però, que alguns monoplaces passessin pel box amb parades gratuïtes, amb una penalització per excedir la velocitat del Pit Lane per Gasly. Amb la rellançada, Verstappen ha tornat a mantenir la posició, amb Pérez que volia posar-li alguna dificultat. Però al final el mexicà ha hagut de defensar-se d'Alonso mentre Sainz lluitava amb Gasly, tot i que les places es mantenien. La cursa seguia i Norris, Hamilton i Piastri progressaven en bloc, mentre Leclerc queia enrere. Fins i tot, el debutant Liam Lawson, que substituïa Daniel Ricciardo, lesionat de la mà dreta durant la FP2 que farà que es perdi el Gran Premi de Monza, en xocar al tercer revolt, per evitar el seu compatriota, lluitava amb el monegasc.

Però el Ferrari ha acabat retirat al box a la volta 41, després d'un cap de setmana de malson per a Leclerc, amb problemes amb el set-up completament erroni, el tren del darrere inestable, i amb molts errors, arribant a perdre fins a 60 punts de càrrega aerodinàmica. En canvi, el seu company d'equip es mantenia dins del Top 5, tot i haver-se perdut la primera sessió de lliures, en favor del pilot reserva de l'escuderia italiana, Robert Shwartzman, excompany d'equip de Piastri a Fórmula 2.

S'apropava la següent parada, i només Pérez i Verstappen mantenien el ritme. El més proper als temps dels Red Bull era Albon aguantant en la cinquena posició sense haver parat encara. Ho ha fet a les 40 voltes per sortir en la setena i continuar aguantant. També Alonso passava per box amb problemes en una de les pistoles, caient darrere Sainz. Però l'asturià s'ha recuperat, del cop, i en posicions una volta després.

A la lluita entre els Mercedes i els McLaren, Hamilton es mostrava a Norris, mentre a les ràdios arribaven alertes de pluja intensa prop del final de la cursa. Els nervis s'incrustaven a la pista, i Alonso brillava, marcant volta ràpida, retallant un segon per volta a Pérez, per maximitzar les seves oportunitats. També Hamilton pintava els parcials en porpra, i Gasly atacava a Sainz per la quarta. No es notava encara a pista, però els espectadors a les grades posaven set-up de pluja. I dit i fet, en dues voltes, la pluja ha tornat amb molta intensitat.

El primer a actuar ha estat Pérez a la volta 61, però els intermedis no etsaven preparats. Tot i això, salvava places amb les parades de la resta; Sainz, Gasly, Hamilton, amb doble parada a Mercedes també per Russell, Norris, Tsunoda, Zhou, Lance Stroll i Nico Hülkenberg. Verstappen ho feia una volta més tard, seguit d'Alonso, i ambdós salvaven la plaça. Però encara hi hauria més visites al pit lane, advertides per Ocon, que sentia un missatge aterridor per ràdio: 'massive rain'. El francès muntava pneumàtics de pluja extrema i qüestionava la decisió per ràdio, però l'estratègia d'Alpine semblava ser encertada, amb Zhou que s'encastava contra les proteccions, Pérez salvava el xoc en trompejar fora de la pista, i Hamilton també marxava d'excursió, com Tsunoda, que a prop ha estat de xocar.

Els Red Bull han adoptat l'estratègia, i Verstappen, amb parada gratuïta ha passat per box a muntar extrems. Pérez ho feia tot seguit, tocant el mur a l'entrada del pit lane, però el mexicà ja no ha sortit del carril de box, perquè direcció de cursa ha tret una bandera vermella i ha aturat la cursa. Aquesta maniobra, li ha fet perdre la posició amb Alonso en la rellançada, que arribava un xic més tard.

La festa s'aturava a les grades per veure les sis voltes restants del Gran Premi, que començaven amb una sortida en moviment, rolling start. Semblava que Alonso aconseguiria la 33, i s'atansava sobre Verstappen, però l'holandès ha imposat el seu terreny i s'ha escapat de l'espanyol, que passava a preocupar-se de l'altre Red Bull. Però una penalització de cinc segons per Pérez atorgava la tercera plaça del podi a Gasly.

Tot darrere, arribava Sainz, després d'aguantar Hamilton darrere des de la mateixa rellançada. Per darrere, Norris, seguit d'Albon a la vuitena, i Piastri just darrere. Ocon ha tancat el top 10, amb Stroll, Hülkenberg i Lawson en la tretzena, aprovat i amb nota en el seu primer, i complex Gran Premi de Fórmula 1. Just darrere, Kevin Magnussen, Valteri Bottas, Tsunoda, i Russell, que ha topat amb Norris i ha hagut de passar pel box per poder acabar la cursa.