Roses

La Fundació FC Barcelona posa en marxa a Roses el projecte d’inclusió social juvenil Barça Activa’t

El programa va dirigit a joves de 12 a 18 anys i utilitza la metodologia SportNet de la Fundació per afavorir el desenvolupament d'habilitats per a la vida i l’autonomia personal

El vicepresident de l’Àrea Social del FC Barcelona Antoni Escudero i l’alcalde de Roses, Joan Plana

El vicepresident de l’Àrea Social del FC Barcelona Antoni Escudero i l’alcalde de Roses, Joan Plana / Ajuntament de Roses

Emporda.info

El programa Barça Activa’t, realitzat en col·laboració amb la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Roses, va dirigit a joves de 12 a 18 anys i utilitza la metodologia SportNet de la Fundació FC Barcelona per afavorir el desenvolupament d'habilitats per a la vida i l’autonomia personal. Aquest dimarts s’ha presentat a Roses el nou projecte, acte que ha comptat amb la presència del vicepresident de l’Àrea Social del FC Barcelona Antoni Escudero, l’alcalde de Roses, Joan Plana i la regidora d’Esports i Joventut, Verònica Medina. 

Barça Activa’t inicia així una nova etapa de col·laboració amb Roses, on ja treballa des de fa anys en el programa d’integració de joves SporNet basat en l’esport i l’activitat física. Des de l’any 2012, la Fundació FC Barcelona ha desplegat aquest programa d’esport a 86 municipis catalans, arribant a un total de 111.712 nens i nenes participants. En el cas de Roses, cal remarcar l’elevada participació de noies en el projecte, fet que afegeix a la vocació d’inclusió social del projecte Barça Activa’t, la perspectiva de gènere.

Antoni Escudero, vicepresident de l’àrea social del FC Barcelona, ha remarcat que “la Fundació FC Barcelona està treballant a la província de Girona des de fa més de 10 anys, i concretament estem focalitzats a 6 municipis: Banyoles, Roses, Figueres, la Bisbal d’Empordà, Salt i Puigcerdà. Fruit de la sòlida aliança de la Fundació FC Barcelona amb la Diputació de Girona i amb els ajuntaments dels municipis esmentats, podem portar a terme el programa “Barça Activa’t” a la demarcació de Girona per millorar la vida de nois i noies vulnerables utilitzant l’esport com una eina d’inclusió social”.

El programa Barça Activa’t és doncs una important evolució del programa anterior, que ha permès a la Fundació adquirir un alt coneixement de les problemàtiques i les necessitats de la joventut al territori català. Verònica Medina, regidora d’Esports i Joventut, explica que "el nou programa té l'objectiu de donar als joves més protagonisme dins la societat i afavorir la seva participació i empoderament. Des d’ara i fins al juny, oferirà tres hores d’activitat dos dies a la setmana, que es desenvoluparan tant al CAR Jove com a la zona esportiva, i que comptarà amb la col·laboració de clubs i entitats de Roses, creant així una xarxa comunitària que també fomentarà la socialització d’aquest jovent." 

Un educador i una educadora dinamitzaran experiències educatives on els i les joves seran els encarregats de dissenyar, programar i portar a la pràctica projectes de temàtica esportiva, participatius i amb impacte sobre el municipi. D’aquesta manera, el projecte adquireix un enfocament més holístic per afavorir el creixement individual i comunitari, fomentar el lideratge social de les persones joves i aconseguir un impacte més important.

Joan Plana, alcalde de Roses, ha destacat "la importància del projecte i de sumar esforços amb col·lectius i entitats que, com en el cas de la Fundació FC Barcelona, aporten la seva experiència i professionalitat a contribuir en l’emancipació, el desenvolupament i el progrés de les persones joves, facilitant les eines necessàries perquè aconsegueixin autonomia personal, desenvolupar el seu projecte de vida i l’exercici d’una plena ciutadania." 

A més de generar espais i continguts de participació que donin resposta real a les necessitats i inquietuds dels i de les joves, un dels pilars del nou programa es basarà en el desplegament de la metodologia SportNet de la Fundació FC Barcelona, que utilitza recursos socioeducatius basats en l’esport i l’activitat física per potenciar el desenvolupament personal i les habilitats socials dels participants. Tot això es completarà amb un concurs participatiu de projectes comunitaris liderats per joves, que es presentaran en un acte d’entrega de premis als guanyadors al Camp Nou.