El vot «útil» cap al PSC passa per davant d’ERC i Junts arreu de l’Alt Empordà

Els republicans, que fa quatre anys havien estat la llista més votada en 45 dels 68 pobles de la comarca, i el partit de Carles Puigdemont veuen com els socialistes són la llista guanyen a Figures, Roses, Castelló, l’Escala, Vilafant, Llançà o Cadaqués

Montse Bassa, que continuarà com a diputada, i Jordi Martí, que deixarà de ser senador, a la seu electoral d’ERC diumenge a la nit.

Montse Bassa, que continuarà com a diputada, i Jordi Martí, que deixarà de ser senador, a la seu electoral d’ERC diumenge a la nit. / MARC MARTÍ

Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

Pedro Sánchez està convençut que continuarà sent el president d’Espanya. O almenys això diu en públic: «La democràcia trobarà la fórmula». L’optimisme del resistent líder socialista es fonamenta en la realitat que, un cop més, quan gairebé tothom el donava per mort, diumenge va sobreviure a l’onada conservadora de PP i VOX amb uns resultats en les eleccions generals on van pesar els molts bons resultats del PSC a Catalunya. I l’Alt Empordà no va ser cap excepció. El 28 de maig, en les eleccions municipals, el PSC ja havia aconseguit retenir les alcaldies de l’Escala i Vilafant i recuperar les de Roses i Portbou. Però aquest cop, ajudat pel desencantament independentista, l’augment de l’abstenció i l’efecte del denominat «vot útil», el PSC va guanyar en tots els municipis amb més habitants de la comarca. Començant per Figueres, on el PSC va doblar en vots a la segona força (PP) i a la tercera (Junts), i continuant per Roses, l’Escala, Castelló d’Empúries, Vilafant o Llançà. Uns resultats que van ajudar a la victòria del PSC a la demarcació de Girona, amb 30.000 vots més que Junts, i van situar en el Senat a dos noms històrics del socialisme altempordanès. Consol Cantenys i Martí Sans que, en la recta final de la seva carrera política, tindrà el regal final de viure una legislatura a la plàcida Cambra Alta sempre que Pedro Sánchez aconsegueixi convèncer a Bildu, ERC, PNV i, sobretot, Carles Puigdemont, que millor evitar unes noves eleccions a la tardor.

Gent, esperant per votar diumenge a Figueres.  | SANTI COLL

| SANTI COLL / Gent, esperant per votar diumenge a Figueres.

Al Congrés, dels sis diputats gironins dos seran altempordanesos. La cap de llista d’ERC, Montse Bassa, i l’alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera, que després d’uns anys com a senador aquest cop anava com a número 2 de Junts per darrere de l’exalcaldessa de Girona Marta Madrenas. L’escó de Cervera va ballar fins al final del recompte atès que el va acabar salvant per «només» prop de 400 davant el que hauria estat el primer diputat del PP. Els populars no van entrar i, a banda de Bassa, Cervera i l’esmentada Madrenas, els altres tres escons de les comarques gironines van ser per als socialistes Marc Lamuà i Blanca Cercas, i per a la candidata de Sumar, Júlia Boada.

Josep Maria Cervera, a la dreta, compaginarà l’alcaldia del Port de la Selva, amb el Congrés.  | MARC MARTÍ

Marc Martí / Josep Maria Cervera, a la dreta, compaginarà l’alcaldia del Port de la Selva, amb el Congrés. | MARC MARTÍ

L’altra cara de la moneda va ser per a la vilafantenca Mireia Vehí que, encapçalant la llista de la CUP per Girona, es va quedar lluny d’aconseguir l’acta de diputada que en els últims anys havia tingut per la circumscripció de Barcelona. La llista cupaire va recollir 18.106 vots mentre que Sumar, que va obtenir el darrer diputat en joc, en va 35.118. Més de disset mil vots de diferència. De la mateixa manera tampoc repetirà a Madrid l’exalcalde de Sant Pere Pescador, que fins ara havia estat senador per ERC. Martí es va quedar a 6.000 vots d’entrar per darrere dels socialistes Consol Cantenys, Martí Sans, Lluïsa Blanch i Joan Bagué (Junts), que va ser qui es va quedar el darrer seient de senador per les comarques gironines.

Socialisme a la majoria de pobles

El 10 de novembre del 2019, amb l’independentisme molt més mobilitzat i amb Tsunami Democràtic tallant l’AP-7 a la Jonquera, ERC va ser la força més votada en 45 dels 68 municipis de la comarca. També en tots els grans, començant per Figueres, i només va «perdre» per 7 vots a l’Escala. Ara, una legislatura més tard, el poble de l’Alt Empordà amb més habitants que ha tingut ERC com a primera llista ha estat Bàscara (759 persones amb dret a vot). I no ha estat pas, perquè els seus vots hagi anat a parar a Junts que aquest diumenge no va ser la llista més votada ni a l’Escala ni cap altra població gran de la comarca. La que més, Navata. En canvi, a banda de Figueres, els socialistes van ser la llista més votada a Roses, Castelló d’Empúries, l’Escala, Vilafant, Llançà, Cadaqués, La Jonquera, Portbou, Avinyonet de Puigventós... La llista és molt llarga. Els mals resultats de la CUP a escala catalana només li van permetre guanyar a un dels seus graners de votants més històrics de la comarca, Viladamat, mentre que Sumar va sorprendre sent la llista més votada a Pontós i a Palau de Santa Eulàlia.

Menys de dos mesos després de la contundent victòria de Jordi Masquef a les eleccions municipals, Junts va poder retenir menys del 40% dels vots aconseguits per l’actual alcalde el 28M. Diumenge, els socialistes van ser els més votats a Figueres amb 4.928 vots i, fins i tot, el PP va arreplegar més vots que Junts: 2.160 a 2.143. En la quarta posició, Vox va aconseguir 1.820 vots, pels 1.559 d’ERC, els 1.460 de Sumar, els 466 de la CUP i els 150 de l’Espai CIU.

A Roses, el partits independentistes encara van patir més amb PSC, PP i, fins i tot, VOX per davant seu. El PSC, partit del nou alcalde Josep Maria Martínez, va treure 2.155 vots. Més d’un miler més que el PP (1.149) o VOX (903). Més lluny van quedar Junts (799), ERC (682) i Sumar (572). A l’Escala, on el PSC té l’alcaldia des de fa anys, els socialistes van imposar-se amb 1.082 vots per davant de Junts (662), ERC (507) i Sumar (413). A diferència de Roses, aquí PP i VOX van quedar per sota. I a Castelló d’Empúries, on el PSC va guanyar amb 760 vots, el Partit Popular sí que va rebre més vots (424) que Junts (392) i ERC (385).

Subscriu-te per seguir llegint