Roses

Estudiants rosincs, a la final del Creativation Challenge

Els dos grups seleccionats són del Centre Escolar Empordà

El grup d’alumnes de 4t d’ESO que forma l’equip Fruites del Bosc

El grup d’alumnes de 4t d’ESO que forma l’equip Fruites del Bosc / Centre Escolar Empordà

EMPORDA.INFO

Dos grups d’alumnes del Centre Escolar Empordà són finalistes del Creativation Challenge. La societat avança gràcies a les persones creatives que són capaces de fer-se noves preguntes i generar noves respostes que canvien l’statu quo. Per això, l’educació per la creativitat és una prioritat en l’educació secundària del Centre Escolar Empordà. Una persona creativa està oberta a l’experiència, és curiosa amb voluntat de saber, té capacitat analítica, és flexible, té una actitud aventurera i transgressora, assumeix riscos (no té por a equivocar-se), és persistent i té una motivació intrínseca per iniciar nous projectes.

Una de les representacions d’alumnat seleccionat | CENTRE ESCOLAR EMPORDÀ

Una de les representacions d’alumnat seleccionat / Centre Escolar Empordà

El Centre Escolar Empordà vol alumnes així i treballa amb aquesta finalitat. Però, malauradament, una de les virtuts que anem perdent a mesura que ens fem grans és la curiositat i la voluntat de descobrir: la mirada, entesa com la manera com observem les situacions que vivim i que demanen la nostra resposta. Per això, un dels objectius que mou a l’assignatura de creativació en la secundària és, sobretot, recuperar aquesta mirada oberta i lliure, que és l’inici de qualsevol procés creatiu.

Ser creatiu no és fàcil, hi ha multitud de barreres que ens predisposen a no ser-ho: la societat, les rutines… que ens condicionen i ens porten a utilitzar prioritàriament el pensament lògic i racional. Ara bé, la creativitat té l’objectiu de donar respostes originals i diferents a situacions que demanen una actuació: una pregunta, un repte, un problema…

La matèria de creativació, tal i com es treballa en l’ESO, s’ocupa de fomentar l’actitud creativa i el nivell de creativitat dels alumnes de la manera més polièdrica possible, prenent consciència d’aquestes barreres i posant en pràctica estratègies que potenciïn la seva curiositat, els permetin trencar amb els estereotips i patrons mentals i desenvolupin la capacitat de veure més enllà del que tothom veu.

A partir d’aquí, es fan diferents activitats per potenciar dues de les habilitats fonamentals per a la generació d’idees (o respostes): la capacitat d’observació, que permet capturar conceptes, enriquir-se amb l’entorn, i fer-se preguntes, i la capacitat d’associació, que ajuda a connectar aquests conceptes d’una manera diferent i més lliure, trencant amb la rectitud del pensament lògic, per tal de generar-ne de nous.

Amb l’observació potenciem la curiositat per descobrir conceptes i amb la improvisació i altres tècniques fomentem la capacitat de connectar aquests conceptes, d’una manera ràpida i intuïtiva, per generar-ne de nous.

Paral·lelament a aquest aprenentatge troncal de l’actitud creativa també es fa un treball sistemàtic de posada en pràctica a partir del procés creatiu i les diferents fases que el componen.

Els grups seleccionats han estat: Macedònia de Talents (Àlex Laguna, Manuel Díaz, Abril Falcó, Aitana Castiglione i Mireia Carrasco, de 3r d’ESO) i Fruites del Bosc (Quim Saló, Ingrid Hopland, Yael Taub, Alexandra Gendrel, Lupe Vos i Mireia Parals, de 4t ESO).