Saps quants diners en metàl·lic pots dur i pots gastar si vas de viatge?

Compte que si superes les limitacions imposades et poden caure penes i multes

Les restriccions a Espanya i a l'estranger

Saps la quantitat de diners que pots dur a sobre si viatges? I si vols pagar en efectiu, hi ha límits?

Saps la quantitat de diners que pots dur a sobre si viatges? I si vols pagar en efectiu, hi ha límits? / Freepik

Cristina Clopés

Ha passat Setmana Santa, però, cada vegada queda menys per iniciar les vacances d'estiu i si no, els viatges de cap de setmana. Si viatges per Espanya o a fora d'ella, saps quants diners en efectiu pots portar? Segur que no t'ho havies ni plantejat, oi? Doncs en aquest article t'explicaré els diners en efectiu que pots portar a sobre i quants en pots gastar. 

En cas que, paguis amb targeta bancària, no tindràs cap problema. La veritat que, aquest mètode s'utilitza moltíssim i realment és molt eficaç. En un tres i no res ho tens pagat i no has d'estar comptant ni monedes ni bitllets i, menys el canvi. L'únic que has de vigilar és l'import que posen al TPV abans de fer el pagament; ja que, de vegades hi poden haver errors i després canviar-los pot arribar a ser difícil.

Tot i que, no ens enganyem, sempre va bé dur a sobre diners en efectiu. Per què, imagina que la targeta o el mòbil et deixa de funcionar, com pagaràs? De vegades l'electrònica falla i pot provocar-te més d'un problema i més, si estàs a l'estranger. Però, primer, quants diners puc portar a sobre? I quin import màxim puc pagar amb ells?

Els límits de l'Agència Tributària

Hisenda és la que delimita els límits dels diners en efectiu i ho fa per combatre el frau fiscal. En cas que no compleixis amb la normativa, immediatament, et posaran una multa que representaria un 35% del pagament il·legal que has efectuat. A part, et poden fer complir una pena que pot durar entre 30 i 90 dies de retirada dels diners en efectiu.

Hisenda et pot multar si no compleixes amb la llei contra el frau fiscal.

Hisenda et pot multar si no compleixes amb la llei contra el frau fiscal. / CC0

La llei antifrau va entrar en vigor l'any 2021 i aquests són els seus límits, segons el portal "Noticias Trabajo":

  • Els diners màxims que pots dur per viatges dins Espanya són 100.000 euros i, si viatges a l'estranger, la quantitat es redueix notòriament, baixant fins a arribar als 10.000 euros en efectiu.

Aquestes mesures es van prendre per tal de prevenir el blanqueig de capital i el finançament del terrorisme.

I si vull pagar en efectiu? Quin és el límit?

Segons el Banc d'Espanya, com a empresari o professional no es poden fer pagaments en efectius d'un import igual o superior a 1.000 euros o el contravalor en moneda estrangera. Si una de les dues parts és empresari o compra o paga com a professional un import superior en efectiu serà penat o sancionat.

Si ets una persona física que no actua com a empresari o professional i justifiques que no tens el domicili fiscal a Espanya, l'import en efectiu màxim que podràs fer serà de 10.000 euros.