Premi Empresa Familiar 2023

Moventia: Un segle plantant cara a les adversitats per continuar creixent

La firma celebra el seu centenari en ple procés d’expansió internacional, diversificant el negoci i encarant l’ascens de la quarta generació

El consell dadministració de Moventia.

El consell dadministració de Moventia. / Moventia

Si alguna cosa defineix Moventia és la seva capacitat de convertir la dificultat en oportunitat. Miquel Martí Adell va fundar la companyia el 1923 per donar servei d’autobús urbà a Sabadell i aviat es va estendre a Barcelona. Durant la Guerra Civil va perdre tota la seva flota, col·lectivitzada, però va tornar a construir-la de zero. "Per a nosaltres és una inspiració. Demostra que, davant un problema, cal capgirar la situació", explica la seva neta i vicepresidenta, Sílvia Martí.

La firma, guardonada amb el Premi Empresa Familiar, ha superat els moments complicats creixent. Fins a arribar al seu centenari, el 2023, en plena expansió internacional, diversificant el negoci i encarant l’ascens de la quarta generació. Avui s’estructura en dues grans divisions: Moventis, de transport col·lectiu, dedicada als serveis d’autobús urbà i interurbà, de lloguer d’autocars i altres com la bici compartida, i Movento, enfocada en la mobilitat privada i que gestiona una àmplia xarxa de concessionaris i tallers.

Perdre el 1982 la seva principal concessió, el servei de transport a Sabadell, va tornar a posar en dificultats la companyia. I aquest va ser el detonant de la seva expansió per Catalunya. Va optar per associar-se amb un altre operador, Sarbus. El 2004, després d’aconseguir tota la propietat, va apostar per créixer accedint a nous concursos i adquirint companyies com Sarfa i Casas, sense relleu generacional. Amb el turisme en ple auge, també es va obrir al transport turístic i discrecional.

Mentrestant, Movento va anar ampliant la seva xarxa de concessionaris amb fortes inversions. Fins a trobar-se amb la crisi del 2008 en una situació de palanquejament. "L’empresa va seguir el llegat de la primera generació, de compromís, esforç i determinació", afirma la vicepresidenta. Va sortir del sot el 2012 amb la capacitat per reforçar-se amb noves adquisicions.

Aprendre del que havia passat

Poc després, Moventia va guanyar el primer servei de bici pública a Hèlsinki, per seguir en altres ciutats europees i llatinoamericanes ja a través de la spin-off Inurba Mobility. Aprenent del que va passar a Sabadell, davant el venciment de diverses concessions a Catalunya el 2028, l’empresa va apostar per la internacionalització. Va aconseguir el primer servei de transport a França, però la gran expansió va arribar amb el primer servei de transport a la Meca, que opera plenament des del 2023, traslladant en les jornades de més afluència fins a 360.000 passatgers al dia. A més, va sumar 23 línies més a l’Aràbia Saudita i va obrir filial al país, que ocupa 1.200 persones, el 16% de les 7.400 que treballen en la companyia. I gràcies al coneixement acumulat com a gran operador, prepara l’entrada a nous mercats internacionals.

La descarbonització de la flota ja es porta a terme a les noves concessions. El compromís és arribar a les zero emissions el 2035 amb l’electrificació i l’ús de biocombustibles en les flotes urbanes. En el desplegament del cotxe elèctric privat, "no s’ha recolzat degudament ni amb ajudes a la compra ni amb punts de recàrrega", diu Martí.

Responent a les noves tendències de pagament per ús, la divisió de mobilitat privada Movento ha desplegat noves solucions de cotxe multiusuari o de subscripció que permeten escollir en cada moment el vehicle que millor s’adapta a cada necessitat.

A Catalunya, Moventia es concentra a oferir un nou servei intermodal. "Apostem pel model publicoprivat, que és el més eficient en l’àmbit metropolità, amb la integració òptima de tren, autobús, metro i bici", defineix la directiva. Guanyar el servei interurbà de connexió de l’Hospitalet amb el Baix Llobregat i altres municipis és un dels últims èxits d’una empresa, que s’autodefineix com a "multinacional amb l’ADN familiar".