Economia

Entra en vigor el límit al preu dels lloguers a Figueres

La Generalitat ha declarat la capital altempordanesa i 139 municipis catalans més "àrea tensa" per poder restringir el cost dels lloguers

Carrer de la Jonquera de Figueres.

Carrer de la Jonquera de Figueres. / Eduard Martí

Empordà

Empordà

Aquest dissabte 16 de març ha entrat en vigor el nou sistema d'índexs que limita el preu del lloguer a Figueres i a 139 municipis catalans més. El Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana ha publicat aquest divendres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) l'índex de referència dels preus del lloguer i ho ha fet amb el detall de les localitats considerades tensionades del mercat.

El document també recull els criteris que fixa el topall dels lloguers. D'aquesta manera, els nous contractes que se signin o la seva renovació no podran apujar la mensualitat i, en el cas que el propietari sigui un gran tenidor —concentri més de cinc pisos en una àrea tensionada o més de 10 fora d'aquesta zona—, si l'índex apunta a un import inferior, el preu del lloguer no podrà superar-lo. 

D'altra banda, els pisos que no hagin estat llogats en els últims cinc anys hauran de sortir al mercat d'acord amb el preu que determini l'índex a la zona. El BOE també limita la declaració d'àrea tensionada a tres anys. La mesura entrarà en vigor a partir d'aquest dissabte a Catalunya en ser l'única comunitat autònoma que ha demanat la seva aplicació.

El Ministeri d'Habitatge havia de publicar aquest dimarts l'índex de referència, en acabar el període de consulta pública, però l'executiu espanyol va informar que ho endarreria per resoldre els dubtes de ciutadans i institucions i fixava la publicació al BOE a partir d'aquest divendres. Aquest dijous, el ministeri ja va avançar que apareixeria al BOE en denegar les sis al·legacions presentades.

Cal destacar que Figueres ha estat inclosa dins la llista d’àrees tenses de Catalunya perquè el govern català considera que és un municipi "amb una oferta insuficient d’habitatge assequible" i que, per tant, compleix els requisits "per implementar les mesures de contenció de les rendes" que marca la llei.