La Generalitat declara Figueres «àrea tensa» per poder limitar el preu dels lloguers

El cost a la ciutat ha crescut un 13% en un any, amb una mitjana de fins a 544 euros

El Govern català ha enviat recentment al Ministeri la declaració de les zones de mercat residencial tensionat per «poder fer efectives les restriccions com més aviat millor»

Una imatge dels carrers del centre de Figueres d’aquest estiu.

Una imatge dels carrers del centre de Figueres d’aquest estiu. / SANTI COLL

Josep López Navarro

Josep López Navarro

El Departament de Territori ha declarat la ciutat de Figueres, juntament amb 139 municipis catalans més, com a «zona de mercat residencial tensionat». Ho ha fet amb l’objectiu «de poder-hi limitar el preu del lloguer», segons explica la consellera de Territori, Ester Capella. En aquest sentit, un cop s’apliqui aquesta mesura, a la capital altempordanesa el cost dels lloguers dels nous contractes no podrà ser superior al que marca el preu del contracte vigent durant els últims cinc anys. A més, en cas que el propietari de l’habitatge es tracti d’un gran tenidor —una persona que posseeix cinc o més immobles urbans— l’arrendament no podrà superar l’Índex de referència del preu de lloguer.

El procés de delimitació dels municipis que passaran a ser «àrees tenses» es va posar en marxa el passat 22 de juny, i ara, un cop s’ha publicat la declaració al Diari Oficial de la Generalitat i s’ha enviat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, depèn de Govern espanyol que entrin en vigor les limitacions dels lloguers. Per això, des del departament de Territori es demana que l’Estat publiqui la resolució per poder aplicar les mesures «al més aviat possible». La vigència serà de tres anys, però es podrà prorrogar per anualitats.

El preu del lloguer creix un 13% en un any

Cal destacar que Figueres ha estat inclosa dins la llista d’«àrees tenses» de Catalunya perquè el govern català considera que és un municipi «amb una oferta insuficient d’habitatge assequible» i que, per tant, compleix els requisits «per implementar les mesures de contenció de les rendes» que marca la llei.

En aquest sentit, en el darrer informe trimestral de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, publicat al juliol, es constatava que el preu dels lloguers a Figueres havia crescut un 13% en un any, situant la mitjana als 544 euros (100 més que el 2022). A la demarcació, només superava a la capital de l’Alt Empordà la ciutat de Girona, on pagar un habitatge de lloguer s’ha encarit un 14,3% en un any, amb una mitjana de preu de 763 euros. Olot es troba en la mateixa situació que Figueres, ja que allà el preu ha augmentat també un 13%, amb una mitjana de 540 euros.

Amb la publicació del document, la Cambra va alertar que els lloguers a les comarques gironines havien tancat el primer trimestre de l’any marcant un «nou rècord» del preu des de la crisi immobiliària del 2008.

«Volem garantir el dret de l’accés a l’habitatge a tota la població»

Segons el Departament de Territori, el nomenament de Figueres com a «àrea tensa» té l’objectiu de «garantir el dret a l’habitatge». «Catalunya ha posat l’accelerador per garantir el dret a l’habitatge perquè estem en una situació d’emergència», admetia la consellera Ester Capella fa unes setmanes. És per això que ara la Generalitat aposta per respondre a les necessitats de la ciutadania, i vol «oferir una especial atenció a l’evolució de l’esforç econòmic per accedir a un habitatge de lloguer o compravenda en funció del nivell de renda de la població resident».