La consellera Capella anuncia que el límit al preu dels lloguers entrarà en vigor a Figueres al febrer

El ministeri d'Habitatge es compromet a publicar l'índex de referència per a zones tenses després de mesos de retard

A banda de la capital empordanesa, la contenció dels preus s'aplicarà també a 139 municipis catalans més

Blocs de pisos a Figueres.

Blocs de pisos a Figueres. / Josep López

Emporda.info

La consellera de Territori, Ester Capella, ha assegurat aquest dijous 11 de gener que la contenció dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Figueres i 139 municipis més de Catalunya durant el mes de febrer. En una compareixença des de Madrid després de reunir-se amb la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, Capella ha explicat que han pactat acabar en les setmanes vinents la feina per aprovar i publicar l'índex de preus de referència dels lloguers que s'ha d'aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori. "És una molt bona notícia", ha dit Capella, que ha celebrat haver pogut "desencallar" la publicació d'aquest índex, imprescindible per "fer efectiva" la contenció de rendes.

"El mes de febrer entrarà en vigor a contenció de rendes a Catalunya", ha destacat la consellera. En un comunicat, el ministeri d'Habitatge també ha informat que té previst publicar "durant el mes de febrer" l'Índex de Preus de Referència del Lloguer.

Per a Capella, l'acord era "esperat" i mostra certa sintonia amb la nova ministra Rodríguez, tot i això, ha lamentat que el pacte sobre els índexs arribi ara. Des del ministeri recorden el seu esforç inversor a Catalunya en matèria d'habitatge i recorden que el pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ha transferit a la Generalitat 298 milions d'euros per a la rehabilitació i regeneració de barris que se sumen als 126 milions d'euros per a la promoció d'habitatge de lloguer social a edificis energèticament eficients.

Què suposa la contenció dels preus del lloguer a Figueres?

Un cop s’apliqui aquesta mesura, a Figueres el cost dels lloguers dels nous contractes no podrà ser superior al que marca el preu del contracte vigent durant els últims cinc anys. A més, en cas que el propietari de l’habitatge es tracti d’un gran tenidor —una persona que posseeix cinc o més immobles urbans— l’arrendament no podrà superar l’Índex de referència del preu de lloguer.

El procés de delimitació dels municipis que passaran a ser "àrees tenses" es va posar en marxa el passat 22 de juny. Un cop es posi en marxa, la vigència serà de tres anys, però es podrà prorrogar per anualitats.

Cal destacar que Figueres ha estat inclosa dins la llista d’"àrees tenses" de Catalunya perquè el govern català considera que és un municipi "amb una oferta insuficient d’habitatge assequible" i que, per tant, compleix els requisits "per implementar les mesures de contenció de les rendes" que marca la llei.

El passat mes de juny el Govern va ampliar de 60 a 140 els municipis amb zones tensades pel preu de l'habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer. En aquestes zones hi resideixen 6,2 milions de persones i 80% del total de la població catalana.

Objectiu: garantir el dret de l’accés a l’habitatge a tota la població

Segons el Departament de Territori, el nomenament de Figueres com a "àrea tensa" té l’objectiu de "garantir el dret a l’habitatge". "Catalunya ha posat l’accelerador per garantir el dret a l’habitatge perquè estem en una situació d’emergència", admetia la consellera Ester Capella fa uns mesos. És per això que ara la Generalitat aposta per respondre a les necessitats de la ciutadania, i vol "oferir una especial atenció a l’evolució de l’esforç econòmic per accedir a un habitatge de lloguer o compravenda en funció del nivell de renda de la població resident".