L’actiu més important de Friolisa Pomona Iberia són els seus treballadors

L’empresa de Vilafant ha facturat 73 milions d’euros aquest 2022

El 2019 va començar unes obres de renovació i ampliació de les seves instal·lacions que van acabar el 2020 amb capacitat per a 8.000 palets

La seu de Friolisa Pomona Iberia a Vilafant.

La seu de Friolisa Pomona Iberia a Vilafant. / PEP ROCA

Núria Noguera

Núria Noguera

Friolisa fa més de seixanta anys que està especialitzada en la distribució de productes per a la restauració acompanyant als professionals i apostant per la màxima qualitat i un tracte de confiança. El 2018 el grup francès Pomona va adquirir l’empresa Friolisa i es va formar Friolisa Pomona Iberia.

La creació d’aquest nou grup ha portat molts canvis i millores per a la companyia de Vilafant, entre ells una nova estructura de treball que ha ajudat a consolidar el projecte. L’objectiu de l’empresa és formar un equip jove, potent, ambiciós i apassionat.

Joaquim Roca, director general de la companyia Friolisa Pomona Iberia explica que «abans el director feia el pressupost i el traslladava als treballadors. Ara s’ha de fer de baix cap a dalt i coordinar l’estratègia amb els diferents departaments». I afegeix que té un equip molt preparat i amb molt talent. «Jo el que els puc aportar és la meva experiència i guiar-los».

Friolisa, com a empresa familiar, sempre ha cuidat molt els seus treballadors. Però des de fa uns cinc anys van crear el departament de persones i serveis, abans recursos humans, que del que s’encarrega és de vetllar pel benestar de les persones. D’aquesta manera fidelitza els empleats. L’empresa té en compte les necessitats dels treballadors, i compta amb un servei de fisioteràpia, una escola d’idiomes, sobretot per treballar el francès, ja que la propietat és francesa. També fan accions de team building, procuren per la paritat i la conciliació familiar, entre altres avantatges pels treballadors.

Les oficines renovades de Friolisa Pomona Iberia.

Les oficines renovades de Friolisa Pomona Iberia. / Irene Roé

Ampliació de les instal·lacions

Per altra banda, el fet de passar a formar part de Pomona també va portar una millora i ampliació de les instal·lacions en dues fases. La primera es va dur a terme a finals de 2018 i principis del 2019, es va incrementar i modernitzar els espais d’emmagatzematge, amb noves cambres de fred i instal·lacions de logística, administració i control de qualitat. D’aquesta manera es va unificar tot l’estoc de la companyia en un únic espai a Vilafant, amb més de 4.500 referències de producte, sobretot congelats, peixos i carn.

La segona fase es va acabar d’executar el 2020. Les instal·lacions ocupen 21.000 metres quadrats distribuïts en dos magatzems de 10.500 cadascun. Amb la construcció de les noves càmeres van poder passar d’una capacitat frigorífica de 23.000 metres cúbics, a 50.000, més del doble.

També es van habilitar els molls de temperatura, una instal·lació nova; es van ampliar els molls d’entrada i sortida i es va construir una nova zona de picking -on es preparen les comandes- que els ha permès millorar l’eficiència en el treball diari i l’atenció al client. D’aquesta manera té capacitat per a 8.000 palets en tres temperatures, sec, refrigerat i congelat. Per últim, també es van renovar les oficines per modernitzar-les.

L’empresa també té magatzems a Mercabarna, des d’on es distribueix els seus productes a Barcelona, Lleida i Tarragona. Les comandes es preparen a la central de Friolisa Pomona Iberia i de matinada es transporten amb camions a les instal·lacions barcelonines on es fa el cross -docking, és a dir, les comandes es descarreguen del camió i es carreguen en furgonetes per fer el repartiment. A més, l’empresa volia apostar per la gamma de peix fresc i a Barcelona tenen una sala on elaboren i envasen, el peix que compren a la llotja, i finalment el distribueixen.

Moll de càrrega de l'empresa a Mercabarna.

Moll de càrrega de l'empresa a Mercabarna. / Emporda.info

Més presència a Espanya

Friolisa Pomona Ibera el 2022 ha facturat 73 milions d’euros, d’aquesta manera són l’empresa més gran en l’àmbit estatal pel que fa a la distribució en el sector de la restauracio. L’any passat el grup Pomona Iberia va adquirir l’empresa familiar Comercial Novafrigo, líder en la distribució de productes congelats al sector de Madrid. I recentment també ha adquirit l’empresa malaguenya Sanamar Alimentación, grup especialitzat en la distribució de productes marins congelats a restaurants i botigues d’alimentació especialitzades. El Grup Pomona, fundat el 1912, és el líder nacional a França de la distribució de productes alimentaris (factura uns 4.500 milions d’euros anuals).

ADREÇA: Carretera Nacional II, km 3

TELÈFON: 902 490 100

WEB: www.friolisa.es