«Un dels reptes és arribar a facturar 100 milions d’euros»

«Volem que l’empresa continuï creixent alhora que aportem el nostre coneixement als altres membres del grup Pomona Iberia», explica Roca

Joaquim Roca a les oficines de l'empresa.

Joaquim Roca a les oficines de l'empresa. / Irene Roé

Núria Noguera

Núria Noguera

Joaquim Roca (Barcelona, 28 de març del 1960) és el director general de Friolisa Pomona Iberia, on va començar a treballar fa 38 anys com a comercial i ha passat per tots els estaments de l’empresa fins a arribar a la posició que ocupa.

En aquestes quasi quatre dècades en el sector com ha canviat el mercat de la restauració?

Ha canviat molt. Quan jo vaig començar, que feia la ruta de Roses, hi havia cuiners que durant l’hivern eren manobres i a l’estiu es posaven a fer paelles, la qualitat era bona, però no eren professionals. Una de les coses importants que cal destacar és que el món de la cuina s’ha anat professionalitzant i cada vegada surten més cuiners d’escola. I això ha portat a un canvi cultural que ha significat una millora, tant en el mercat com en la distribució. Ara amb els nostres clients parlem en profunditat del producte i de les seves característiques perquè ells en puguin treure el màxim profit. Això vol dir que nosaltres l’hem de conèixer a la perfecció, aquesta evolució fa que els puguem ajudar més i ens f a diferents de la competència. Nosaltres treballem amb la filosofia Making happy chef perquè volem que els cuiners estiguin feliços cuinant amb els nostres productes i això és el que sempre tenim present. Ara estem creant una comunitat, on hi haurà una sèrie de serveis, gratuïts pels nostres clients, que els ajudin a ser més professionals. Com més expertesa hi hagi en el sector més podrem ajudar-los perquè ens podrem adaptar millor a les seves necessitats, i oferir-los el que concretament necessiten.

Joaquim Roca va començar a treballar a l'empresa fa 38 anys.

Joaquim Roca va començar a treballar a l'empresa fa 38 anys. / Irene Roé

Què pot aportar l’empresa a la comarca?

Som un referent dins la comarca i ho hem de continuar sent. A nivell estatal som l’empresa més gran que es dedica a la distribució per al sector de la restauració i penso que les institucions han de conèixer la nostra companyia i que tinguem visibilitat en el territori. També hem de poder oferir oportunitats perquè les persones que ho vulguin es quedin a l’Alt Empordà. Penso que això és fer territori. Si ho comparem amb abans de la Covid, hem doblat la facturació i hem hagut de posar més talent a l’empresa perquè s’ha d’evolucionar en conseqüència del que factures i hem tingut dificultats, a vegades, per trobar aquest talent a la comarca perquè potser havien marxat fora per falta d’oportunitats.

Quins reptes té Friolisa Pomona Iberia en els pròxims anys?

Nosaltres som molt ambiciosos, és una característica que ens defineix. Volem continuar sent líders, cosa de la qual ens sentim orgullosos i és el que et fa millorar. El meu repte seria abans de jubilar-me arribar a facturar 100 milions d’euros, seria una xifra màgica després de tants anys. Per altra banda, volem aportar la nostra experiència al grup Pomona Iberia, que es va crear per replicar el que es fa a França. Nosaltres vam ser els primers a formar-ne part i som els que facturem més. El projecte està a desenvolupar tota una xarxa de distribució nacional i en aquest sentit nosaltres podem aportar el saber fer. Per exemple, aquest any una empresa de Màlaga s’ha incorporat al grup Pomona Iberia i la setmana passada van estar a les nostres oficines per saber com ens estructuràvem, quina era la nostra manera de treballar, quina evolució hem fet. Per a mi poder transmetre aquests coneixements a altres col·legues del grup i saber que aquest mètode és extrapolable a altres empreses és un orgull. El repte és fer la transmissió d’aquest coneixement alhora que l’empresa continua creixent.

«Nosaltres som molt ambiciosos, és una característica que ens defineix», diu Roca.

«Nosaltres som molt ambiciosos, és una característica que ens defineix», diu Roca. / Irene Roé