Empordà

Empordà

La Jonquera

El Parc Galatea avança amb rebuig pel seu impacte en el territori

L’empresa promotora s’explica als Caputxins amb les entitats opositores manifestant-se

Les antenes per mesurar el vent aixecades a l’Albera, en plena natura. Josep Ribas

La instal·lació del parc eòlic Galatea a l’Albera, en el terme de la Jonquera, ha començat. L’empresa promotora del projecte, Enel Green Power, vinculada a Endesa, va aixecar la setmana passada les dues torres de mesura del vent, de cent vint metres d’alçada com a pas previ a l’arribada dels molins. La posada en marxa de les dues columnes ha aixecat el recel del territori a causa de l’impacte lumínic que ofereixen les dues torres, els llums vermells de les quals són visibles des de bona part de la comarca. Aquesta il·luminació és obligatòria per a senyalitzar la seva presència a l’espai aeri.

Mentrestant, l’empresa ha convocat, per aquest dimarts 14 de març, a les sis de la tarda, una reunió informativa als Caputxins de Figueres per a explicar l’abast de la seva plataforma d’inversions creada perquè particulars, empreses i organismes públics de la comarca de l’Alt Empordà inverteixin en la construcció del parc eòlic Galatea. En el mateix lloc, Iaeden, Allimo, Centre Excursionista Empordanès, Fòrum l’Escala-Empúries i la Coordinadora de Defensa de l’Albera han convocat una concentració «en rebuig del parc eòlic».

Segons la informació facilitada per la companyia, els inversors podran aportar un mínim de 500 euros i un màxim de 25.000. El període d’inversió és de 10 anys i tindrà una rendibilitat fixa d’entre 4,5% i 5,5% en funció del municipi on estigui empadronat cada inversor. Els que tindran una rendibilitat més alta són els pobles que estaran directament afectats per la instal·lació d’aerogeneradors o per la construcció d’accessos. 

Impacte lumínic d’una de les torres, a tocar Santa Llúcia. Josep Ribas

Tot aquest procés, que té el vistiplau de la Generalitat, ha despertat una forta oposició en el territori, pel seu impacte paisatgístic i pel fet que la proposta de consens aprovada anys enrere pel Consell Comarcal sobre l’aprofitament de les infraestructures viàries que travessen l’Alt Empordà no s’hagi tingut en compte.

Compartir l'article

stats