Roses

Aquest és el calendari de l'aturada biològica de les flotes d'arrossegament a l'Alt Empordà

Les confraries del Port de la Selva, Llançà i Roses pararan del 23 de gener fins al 2 d'abril

Imatge de la Confraria de Llançà.

Imatge de la Confraria de Llançà. / Gemma Parés

Emporda.info

La flota d’arrossegament de les Confraries de Girona comença la seva aturada biològica de dos mesos. El calendari de l’aturada varia entre les confraries i és el següent:

  • Confraria del Port de la Selva: del 23 de gener fins al 2 d’abril (ambdós inclosos)
  • Confraria de Llançà: del 23 de gener fins al 2 d’abril (ambdós inclosos)
  • Confraria de Roses: del 23 de gener al 2 d’abril (ambdós inclosos)
  • Confraria de Blanes: del 27 de gener fins al 26 de març (ambdós inclosos)
  • Confraria de Palamós de l’1 de gener fins a l’1 de març (ambdós inclosos)

El govern espanyol ha anunciat que mantindrà, durant el 2023, el sistema d’ajudes aplicat l’any passat per compensar a la flota pesquera la reducció dels dies pesca que es va acordar al Consell de Ministres de la Unió Europea. La reducció dels dies de pesca serà d’entre el 7% al 3,5% i sempre que la flota adopti una d'aquestes dues compensacions: apostar per mesures de millora de selectivitat, amb xarxes que milloren el pas d’alevins o bé acatar una veda de quatre setmanes consecutives. En aquest sentit, les confraries de la província han acordat el tancament del calador de la zona de l’1 de febrer a l’1 de març.

S'aixeca la veda d'encerclament

La setmana passada, la flota d’encerclament del litoral gironí va tornar a feinejar després de fer, per primera vegada, una aturada biològica de dos mesos. El Patró Major de la Confraria de Pescadors de l’Escala, Josep Lluís Sureda, i principal confraria amb flota d’encerclament de la província, explica que l’aturada ha tingut els seus fruits: «Després de dos mesos d’aturada la valoració és positiva, ja que ha servit perquè els bancs de peix reposin i creixin. Hem trobat gran volum de peix i de mida acceptable, tot i que no deixa de ser petit, però hem vist que la veda ha servit».

Un dels factors que també valora el patró major és el preu que s’ha pagat el peix aquesta darrera setmana, «ha coincidit que ha fet mal temps a la resta de la península i l’únic peix que s’ha comercialitzat és el d’aquí, per això s’ha pagat a bon preu».