Figueres congela els impostos i les taxes municipals de les ordenances fiscals del 2023. Així ho ha aprovat provisionalment l’equip de govern al ple d’aquest dilluns amb l’objectiu d’evitar «carregar fiscalment les famílies». Junts per Figueres i Figueres Futur s’han abstingut, Ciutadans ha votat en contra.

L’alcaldessa Agnès Lladó ha defensat la mesura davant d’un «escenari incert econòmicament» per garantir que les despeses de les famílies, en impostos com el de Béns Immobles (IBI) i taxes com la d’escrombraries, no superin les d’enguany. Encara que la congelació suposa «un esforç important per l’Ajuntament», Lladó ha explicat que «cal posar-se al costat del ciutadà». A més, el consistori manté les bonificacions que hi havia fins ara i n’inclou de noves. En concret: per construir pisos de protecció oficial i per rehabilitar-ne seguint criteris sostenible. Ambdós tindran una bonificació del 95% en l’impost de construccions (ICIO).

Entre d’altres, continuaran la rebaixa del 50% de l’IBI en pisos de protecció oficial i en famílies nombroses (entre el 45% i el 90%), a més dels habitatges amb certificat energètic (50%). En relació amb l’impost de vehicles, s’abonarà el 75% en vehicles elèctrics i el 95% en aquells que siguin històrics. L’alcaldessa ha recordat que es mantindrà la reducció de la taxa de servei de recollida de residus, entre un 15 i un 50%, per als usuaris de la deixalleria. En aquesta línia, ha exposat que la taxa que es cobra al ciutadà no paga la gestió de les escombraries, tot i que ha reconegut que són «conscients que el servei no és el que tocaria». 

El portaveu de Junts,Jordi Masquef, ha justificat l’abstenció a la recerca de més consens en el període d’al·legacions, tot i que ha qüestionat el «canvi d’argumentari» delgovern en relació a la pujada del present exercici. Carles Arbolí també ha seguit la mateixa línia a causa «de la irregularitat de criteri general» del govern en aquest mandat. Héctor Amelló (Ciutadans) ha destacat que el vot contrari de seu grup obeeix a la coherència d’haver-se oposat a les pujades dels anteriors exercicis.