El sector turístic es compromet a treballar conjuntament amb els experts i les administracions per marcar línies estratègiques que permetin tenir "un medi ambient i un paisatge de 5 estrelles a les comarques gironines". La Taula Gironina de Turisme (TGT), integrada per organitzacions empresarials, per representants de tots els sectors turístics i per la UdG, ha impulsat avui el segon gran debat sobre temes d'actualitat del sector i per definir línies estratègiques de present i de futur. El Turisme, Medi Ambient i Paisatge ha estat el tema central d'aquesta segona jornada, que s'ha dut a terme al Teatre Municipal de Roses, amb assistència de 160 persones. La Taula ha convidat a assistir i a participar a les persones que dirigeixen els Parcs Naturals del territori.

El sector turístic també s'ha compromès, durant la jornada, a ajudar a minimitzar les conseqüències del canvi climàtic i a adoptar les accions que calgui per preservar l'entorn. Entre les fortaleses del sector s'ha recordat que s'ha fet una gran inversió en temps de crisi per millorar la qualitat i tenir unes instal·lacions de primer nivell, amb una aposta continuada per la sostenibilitat mediambiental. L'acte d'inauguració, ha anat a càrrec de l'alcaldessa del municipi, Monte Mindan; la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez; el president de la comissió de Turisme del Consell General de Cambres de Catalunya, Pol Fages; i Lluís Torrent, membre fundador de la Taula Gironina de Turisme. Les autoritats han destacat la importància de la complicitat del sector públic i privat i han elogiat la iniciativa dels debats.

Plató de cinema a Girona

La conferència inaugural s'ha centrat en el El Paisatge gironí al món del cinema, amb la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola. Ha proposat un repte: "tenim paisatge a Girona i a Catalunya talent i creativitat. Proposo crear un hub de cinema català a un municipi turístic gironí, per competir amb el centralisme de Madrid en el món del cinema". "El cinema és la memòria del paisatge en el temps. Conservem el nostre paisatge i estimem-lo perquè quan d'aquí uns anys veiem una pel·lícula rodada a les comarques gironines encara ens hi podem reconèixer", ha estat una de les seves reflexions.

Dues taules sobre territori i paisatge

S'ha dut a terme una taula sobre Territori i Medi Ambient, amb Josep Pintó, professor titular de Geografia a la Universitat de Girona; Marta Ball-llosera, ambientòloga, membre de SOS Costa Brava; Ricard Pié, catedràtic emèrit, director de l'Institut Hàbitat, Turisme i Territori; i Pere Saló, director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat.

La segona taula, sobre Paisatge, ha comptat amb la participació com a ponents de Felip Puig, exconseller de Medi Ambient; Montserrat Prado, cap del Departaments de Projectes i Estudis de Paisatge de l'Institut del Paisatge Urbà de l'Ajuntament de Barcelona; Jaume Vicens, subdirector general de Biodiversitat i Medi Natural; i Pere Sala, director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya.

Entre altres qüestions, Josep Pintó ha incidit en el desenvolupament urbanístic sostenible, en què cal regenerar, recuperar els valors del medi ambient i el paisatge i ha insistit en què el paisatge es transforma però cal que sigui funcional perquè sino es degrada. Marta Ball-llosera ha posat de manifest les amenaces del canvi climàtic: increment de la temperatura de confort (que pot afavorir la desestacionalització del turisme), la regressió de les platges i l'escassetat de l'aigua. Ricard Pié ha puntualitzat que quan es planteja la possibilitat d'unificar Parcs Naturals, és tant o més important tenir cura dels espais intermedis "periurbans" i ha proposat seguir el model francès creant un observatori del litoral. Pere Saló ha aportat la visió de l'administració pública i ha coincidit amb SOS Costa Brava en què ara és prioritari protegir el Delta del Tordera. També ha admès que la regeneració de les platges no és sostenible en l'actual situació i que cal renaturalitzar les platges. Ha recordat experiències exitoses com la regeneració de les dunes de Sant Pere Pescador i Pals. Felip Puig ha recordat que el turisme i el paisatge són dues fortaleses del País i ha fet esment a que el 31% del territori de Catalunya té algun nivell de protecció. Jaume Vicens ha indicat la necessària interrelació entre tos els actors per aconseguir objectius. "A Catalunya, i especialment a Girona, tenim el 42% dels hàbitats protegits a la UE. Som líders en preservació del Medi Ambient", ha explicat. Els experts han coincidit en què cal prendre mesures d'eficiència energètica i que el sector turístic de Lloret de Mar és pioner. També s'ha destacat que "per cada euro d'inversió en paisatge i medi ambient en té entre 8 i 22 de retorn per al territori"

Pel que fa a la biodiversitat, s'ha recordat la pèrdua a nivell mundial i la necessitat de protegir-la ja que és un dels principals actius del nostre territori. "Cal utilitzar la fortalesa del sector turístic per conscienciar als visitants del valor de la biodiversitat i les mesures que poden aportar per protegir-la", s'ha afegit.

La cloenda ha anat a càrrec del director dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a Girona, Josep Polanco. "Les inversions en medi ambient tenen un retorn que es tradueix en turisme de qualitat", ha remarcat. Ha conduït la jornada el professor de dret administratiu a la UdG, Josep Maria Aguirre.

Els debats els impulsa la Taula Gironina de Turisme (on hi ha la Universitat de Girona), i estan coorganitzats amb l'Agència Catalana de Turisme i la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Girona i el Banc de Sabadell.

Altres debats

La tercera jornada se celebrarà a Olot, el 19 de març, sobre Turisme i Arquitectura; la quarta a Platja d'Aro, el 29 d'abril, sobre Turisme i Economia; i la cinquena a Lloret de Mar, el 28 de maig, sobre Reptes de Futur del turisme a les comarques gironines.

L'objectiu és obrir un gran debat a la societat, multidisciplinar, que permeti escoltar les veus de tots els agents implicats i elaborar un full de ruta del sector turístic gironí que sorgeixi del consens i sigui assumit per als responsables polítics del territori "per remar tots junts en una mateixa direcció".

Es tracta del tercer gran bloc de debats sobre el turisme a la demarcació, després del 1976, any en què es va celebrar el primer Debat Costa Brava que va posar en relleu els reptes de futur del sector turístic del territori. L'any 2004 el Debat Costa Brava va reblar en moltes de les conclusions prèvies. En aquesta ocasió el debat inclou tot el territori gironí.

L'objectiu final és definir col·lectivament línies de treball clares i deixar constància del conjunt de propostes i iniciatives que es plantegin, aconseguint alhora un compromís del conjunt del sector i de les administracions.

La Taula Gironina de Turisme està integrada per: l'Associació de Càmpings de Girona; la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines; l'Associació d'Apartaments Turístics (ATA); la UdG; la Cambra de Comerç de Girona; la FOEG; l'Associació de Ports Esportius i Turístics; La Caixa; Banc de Sabadell; Turisme Actiu; Associació de Parcs Aquàtics; l'Aeroport Girona-Costa Brava; Camps de Golf; Estacions Nàutiques; Pitch&Putt; l'Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava i l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAVe). La nova plataforma pretén tenir una visió compartida i conjunta amb tots els agents del sector al territori. Aquesta suma d'esforços es valora com una gran oportunitat per reforçar el sector i potenciar Girona com una gran destinació turística. També es vol dotar al sector d'una veu potent davant les administracions.