11 de gener de 2019
11.01.2019

Les famílies reduiran el 8% les despeses durant la costa de gener

La despesa mitjana per llar en aquest període serà el 3,4% superior als ingressos

11.01.2019 | 10:32
La despesa mitjana per llar serà el 3,4% superior als ingressos

El mes de gener marca l'inici d'un nou any, però també el començament de la temuda costa de gener: un període de pujada de preus i de recuperació de les despeses extraordinàries de Nadal, que cada cop són més difícils d'afrontar per a les famílies espanyoles. Segons l'estudi Radiografía del consumo en España 2018, les llars espanyoles s'estrenyeran el cinturó el 8% durant els mesos de gener i febrer. Tanmateix, la despesa mitjana dels espanyols durant aquest període serà el 3,4% superior que els seus ingressos. Les retallades afecten principalment la despesa en lleure, que es redueix el 16% al llarg d'aquest període.

És evident que les famílies espanyoles cada vegada tenen més dificultats per afrontar les grans despeses. De fet, segons les dades de l'Enquesta de condicions de vida de l'INE, una de cada tres famílies espanyoles (el 37,3%) no va poder afrontar un imprevist econòmic durant el 2017. La situació és una mica per sobre de la mitjana europea, que es col·loca en el 33,9% al llarg del mateix període. Es considera que hi ha incapacitat quan les despeses s'han de pagar demanant crèdits o pagaments fraccionats.

«Quan hi ha pobresa és impossible l'estalvi, perquè no s'arriba als mínims necessaris per a viure», afirma Elisabet Ruiz, professora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC. L'experta ho exemplifica així: «Un ingrés de menys de 17.000 euros anuals significa un import inferior a 1.416 euros al mes; si descomptem l'habitatge i el cost de l'electricitat, el gas i l'aigua, no queda pràcticament res disponible per a les despeses de menjar, transport i educació». Per tant, quines polítiques públiques es poden dur a terme per tal de millorar la qualitat de vida de les persones amb salaris baixos? L'economista considera que aquestes polítiques han d'anar adreçades a ajuts en habitatge, i també a despeses bàsiques com la llum o l'aigua.


Què poden fer les famílies?


Tot i la conjuntura econòmica, hi ha un seguit de consells que es poden aplicar per a evitar despeses innecessàries i aconseguir estalviar en la mesura que sigui possible:

  1.  Revisar les despeses que hem tingut al llarg de l'any. De vegades les persones contracten serveis que no fan servir o que són innecessaris. S'ha d'avaluar si veritablement val la pena pagar-los o, contràriament, es poden donar de baixa. «Cal saber cada dia quants diners ingressem, quants en gastem i com els gastem», afirma Ruiz. L'economista recomana l'ús d'aplicacions o serveis de control de la despesa que ofereixen els mateixos bancs, perquè «ens ajudaran a tenir clar el punt de partida». De la mateixa manera, considera que com que moltes compres són digitals, les persones «adquireixen productes de manera impulsiva sense ser-ne conscients».
  2.  Comparar preus. Fer una comparativa de preus és important, perquè permet adquirir el que és més convenient segons les necessitats de les famílies o trobar bones ofertes. «És una pràctica que cal portar a terme tant si fem compres presencials com si les fem de manera virtual», afirma la professora de la UOC.
  3. Proposar-se estalviar. Caldria destinar cada mes una part de la nostra renda a l'estalvi. Ruiz considera que «és important que prenguem consciència cada mes que hem d'estalviar per a poder afrontar situacions futures més austeres».
  4. Revisar els serveis que tenim contractats. Hi ha persones que paguen una quota mensual del gimnàs i no hi van mai. I també passa el mateix amb el càrrec de la televisió per cable, que paguem i després no utilitzem. La professora aconsella que es valori la possibilitat de compartir aquesta mena de despeses amb amics i familiars. També recomana que analitzem si la taxa del paquet d'internet, línia fixa i telèfon mòbil és la més adequada o si hi ha companyies amb ofertes més atractives. En el cas dels recursos bàsics, Ruiz suggereix que comprovem si la potència d'electricitat que tenim contractada és la necessària, per exemple.
  5. Fer la llista d'anar a comprar. És important anar al supermercat amb una idea clara de quines són les coses que necessitem. «Hi ha aplicacions que es poden compartir amb altres membres de la família i que permeten que hi anem apuntant tot el que fa falta», explica l'experta. Si les persones tenen clar quins són els productes que van a comprar, es redueix el risc de fer compres innecessàries.
  6. Esperar les ofertes. Sempre que puguem, cal que ens esperem a fer algunes compres i contractes fins que hi hagi ofertes i descomptes. «Aprofitar les promocions genera estalvi», diu Ruiz.
  7. Controlar les despeses quotidianes. Hem de vigilar les despeses que es generen diàriament sense que ens n'adonem ni en siguem gaire conscients. L'experta ho exemplifica així: «Fer ús del transport públic, portar-se el menjar de casa a la feina o estudiar en línia per a evitar els desplaçaments són accions que ens faran gastar menys». De la mateixa manera, hi ha petits gestos que també poden comportar un estalvi important, com, per exemple, apagar els dispositius en lloc de deixar-los en espera o stand by, unificar comptes bancaris per tal de tenir només una única despesa en comissions o comprar els electrodomèstics més eficients i fer-ne un ús racional.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook