Sant Jordi 2024

L'Escala viu un Sant Jordi a refugi de la forta tramuntana

La diada ha estat marcada pel vent, que ha fet que totes les activitats previstes entorn de la Platja i la Riba s'hagin traslladat a la plaça Víctor Català

Un dels actes més destacats de la jornada ha estat la inauguració d'una placa dedicada a Maria Àngels Anglada per commemorar el 25è aniversari de la seva mort

Empordà

Empordà

La forta tramuntana que bufa a l'Alt Empordà ha fet la guitza a l'Escala, que ha hagut de "refugiar" totes les activitats previstes entorn de la Platja i la Riba traslladant-les a la plaça Víctor Català. Malgrat tot, "estan tenint una bona acollida de públic", expliquen fonts municipals. I és que, des de bon matí, l'espai s'ha convertit en el punt de referència de la jornada, amb la tradicional venda de llibres i roses.

Un dels actes més destacats de la jornada ha estat la inauguració d'una placa dedicada a Maria Àngels Anglada per commemorar el 25è aniversari de la seva mort. S'ha col·locat, al migdia, al cementiri mariner. "Anglada va fer un poema dedicat al cementiri mariner de l'Escala, que s'ha inclòs en una placa a l'entrada d'aquest monument, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional", detallen des de l'Ajuntament.

Altres activitats

Aquest matí també s'ha fet un recital de poesia dels alumnes de l'Escola l'Esculapi i lectures en veu alta de fragments del 'Petit Príncep' en diferents llengües, en una activitat organitzada entre la biblioteca Víctor Català i l'Associació Petit Príncep, amb la participació dels alumnes de les classes de català de l'Escala del Consorci de Normalització lingüística.

Ja a la tarda, a les 17 hores, a la plaça Víctor Català, s'ha fet un taller de Sant Jordi i un altre d'estampació, mentre que a les 18.30 hores, s'ha programat una conversa relacionada amb el 'Petit Príncep', amb la participació de Carlota Baldrís, compositora, Inaki Arregui i Cuca de Ventós, expresident i actual presidenta de l'Associació Petit Princep, respectivament.

Les activitats continuaran el dimecres, a la Sala Polivalent, a les 9.30 hores, amb una obra de teatre dels alumnes de teatre de l'Escola Empúries: 'Adaptació del Petit Príncep'. La conversa pedagògica amb els representants dels centres escolars de la vila sobre el treball que fan a propòsit del 'Petit Príncep', moderada per Cuca de Ventós, prevista a les 19 hores, a l'Alfolí, s'ha ajornat i es farà a la tardor.

Finalment, el divendres, 26 d'abril, a la Biblioteca, a les 17.30 hores, s'ha previst la sessió de bibliocontes 'El petit món del Petit Príncep', a càrrec d'Assumpta Mercader i pensat especialment per a nens i nenes de 4 a 9 anys.

Exposició 'Més lloc per a la fosca'

Entre les activitats prèvies de Sant Jordi, aquest cap de setmana es va inaugurar, a l'Alfolí de la Sal, l'exposició 'Més lloc per a la fosca', que proposa una relectura de Solitud, de Víctor Català, que connecta amb l'actual crisi ecolòica, el pensament contemporani de l'ecofeminisme i les posthumanitats, i l'imaginari del gènere gòtic lligat al folklore, la violència de gènere i la natura més feréstega. L'exposició forma part d'un projecte transversal, explora l'univers mític creat per Víctor Català a través d'un diàleg amb artistes contemporànies. Es tracta d'una coproducció del Bòlit-Centre d'Art Contemporani de Girona i el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, amb la col.laboració del Museu de l'Escala i el comissariat d'Elvira Prado-Fabregat.