Guerra Civil

El vilafantenc Rafael Sala Grau ja descansa amb la seva família, 80 anys després de ser afusellat a Paterna

Les seves despulles han estat enterrades al cementiri de Valance, França, en el sepulcre familiar

A l'esquerra Franck Doncques, conservador del cementiri, al seu costat un treballador i l'historiador Alfons Romero.

A l'esquerra Franck Doncques, conservador del cementiri, al seu costat un treballador i l'historiador Alfons Romero. / Cedida a l'Empordà

Empordà

Empordà

Després de vuitanta anys, les restes del vilafantenc Rafael Sala Grau descansen amb les de la seva dona Rosalia Calpe i amb les de la seva filla Maria Sala. Aquest dijous dos de maig tots tres han estat inhumats al cementiri de Valance, un poblet francès del departament del Drôme, en el sepulcre familiar de Marc Badouix, el seu net. Abans de segellar el sepulcre s'ha llençat damunt la caixa terra arribada de Vilafant, poble del qual era veí.

Aquesta ha estat una fita històrica, possible gràcies a un equip d'historiadors que van aconseguir exhumar les restes del vilafantenc Sala Grau, que va ser assassinat i llançat a la fossa 126 de Paterna —amb 242 persones més— l’any 1940 després d’un consell de guerra sumaríssim en el qual, a partir d’uns informes de l’aleshores alcalde de Vilafant, Francesc Muntaner Frigola, va ser condemnat a mort per adhesió a la rebel·lió militar i, tot seguit, afusellat. 

Després que el 6 d'abril l'equip d'investigadors rebés les restes òssies de Sala "dins una caixa amb la senyera republicana", aquestes van ser enviades a Figueres, custodiades per la Funerària Vicens perquè se li pogués fer un acte al poble de Vilafant el dissabte 20 d'abril. Per rebre'l, es va organitzar un acte simbòlic que va permetre "trencar un silenci i recuperar de l’oblit la història d’un dels nostres veïns", segons l'alcaldessa de Vilafant, Montse de la Llave.