"Proposta gràfica insòlita"

De Michelin a Bic passant per Cacaolat: els singulars cartells de la Fira del Formatge de Lladó s'exposen a Figueres

La Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya acull l'exposició 'Ens va fer Àlex Gifreu' fins al 8 de juny

Cartells exposats a la mostra.

Cartells exposats a la mostra. / Tramuntana TV

Empordà

Empordà

"Jugar amb l’imaginari col·lectiu i traslladar-lo a un esdeveniment local". Aquesta és la filosofia del dissenyador gràfic figuerenc Àlex Gifreu a l'hora d'idear cartells, com per exemple els de la Fira del Formatge de Lladó. En tots ells es reconeixen fàcilment marques icòniques com Cacaolat, Michelin, Pringles, Osborne, Camel... Un total de vint-i-set referents publicitaris que Gifreu adapta "a un esdeveniment petit, d’un sol dia de durada i amb una nul·la repercussió mediàtica més enllà del cartell". O sí, perquè tots ells s'han fet lloc a l'imaginari popular. Mostra d'això és que ara es poden veure a l'exposició Ens va fer Àlex Gifreu, que des del passat 6 d'abril es pot visitar a la Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres. "Una proposta gràfica insòlita" que agrupa tots els cartells de la fira dissenyats pel figuerenc, és a dir, tots excepte el de la primera edició, la de 1996.

Inauguració de l'exposició.

Inauguració de l'exposició. / Museu del Joguet de Catalunya

Pel que fa a l'origen de l'exposició, és ben singular. El Museu del Joguet de Catalunya ha estat, durant molts anys, el lloc de presentació als mitjans de comunicació de la Fira del formatge de Lladó i, per extensió, dels seus cartells. És per això que, amb el pas del temps, el col·leccionista, fundador i director del Museu del Joguet, Josep Maria Joan i Rosa, va creure oportú exposar-los a la Sala Oberta, espai que havia estat testimoni del creixement de la col·lecció de cartells nascuts de la mà de Gifreu. I és així com neix aquesta mostra que "és un clar exemple d’aplicació dels conceptes utilitzats en la poesia visual a la gràfica publicitària", segons expliquen des del Museu.

Moment de la inauguració.

Àlex Gifreu en la seva intervenció el dia de la inauguració. / Museu del Joguet de Catalunya

Cal destacar que l'exposició Ens va fer Àlex Gifreu es complementa amb els objectes i productes que van inspirar al dissenyador a fer els cartells, i també amb fotografies de Jordi Puig.

La mostra es pot visitar fins al 8 de juny, quan es presentarà el cartell de la fira del Formatge de Lladó 2024.

Activitats paral·leles

A banda de l'exposició, s'han programat activitats paral·leles. Són les següents:

  • Xerrada. Sebastià Roig i Alex Gifreu parlaran de coses més o menys relacionades amb Ens va fer Alex Gifreu (2021), el llibre que recull els primers 24 cartells de la Fira del Formatge. Dissabte 13 d'abril, a les 18.30 hores. Teatre Sindicat, Lladó
  • Xerrada. L'escriptor Julià Guillamon parlarà de la seva relació amb el disseny gràfic. Dijous 2 de maig, a les 19 hores. Sala Brossa-Frègoli del Museu del Joguet de Catalunya, Figueres.
  • Xerrada. Sebastià Roig i Alex Gifreu parlaran de coses més o menys relacionades amb Ens va fer Alex Gifreu, el llibre que recull els primers 24 cartells de la Fira del Formatge. Dissabte 18 de maig, a les 19 hores. Sala Brossa-Frègoli del Museu del Joguet de Catalunya, Figueres.
  • Taller familiar per a mainada de 6 a 12 anys. Fer un cartell no és un joc. El dissenyador Alex Gifreu explicarà a la canalla els conceptes bàsics del disseny gràfic i com crear un cartell efectiu i atractiu. Tot seguit ens posarem mans a l'obra per dissenyar-ne un. Activitat gratuïta. Inscripcions: activitats@mjc.cat. Dissabte 1 de juny, d'11 a 13 hores. Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya, Figueres.
  • Presentació del cartell de la Fira del formatge de Lladó 2024. Dissabte 8 de juny, a les 13 hores. Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya, Figueres.