Anna Teixidor i Luisa del Carmen Martínez García reben la II Beca Minobis

La UdG, a través de la Càtedra Hipòlit Nadal de Revistes en Català, s'incorpora a l'organització del concurs

"Montserrat Minobis, periodista", per Joan Ferrerós

Anna Teixidor i Luisa del Carmen Martínez García reben la II Beca Minobis.

Anna Teixidor i Luisa del Carmen Martínez García reben la II Beca Minobis. / Rosa Gil

Empordà

Empordà

La periodista col·legiada Anna Teixidor Colomer i la professora Luisa del Carmen Martínez-García van rebre, en un acte públic que va tenir a mitjans de març a La Cate de Figueres, un reconeixement per haver guanyat la II Beca en Comunicació Audiovisual Montserrat Minobis.

L'activitat, organitzada per la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres i de la Diputació de Girona, va servir per visualitzar la importància i la projecció dels dos projectes guanyadors: "Dones en situació de pobres, d'origen migrant i explotades sexualment. El control de les carreteres a la zona frontera", d'Anna Teixidor; i "Anàlisis de les bones pràctiques periodístiques dels mitjans audiovisuals de servei públic a Espanya i Catalunya", de Luisa del Carmen Martínez-García. Amb el finançament de la Beca, les dues podran aprofundir en les temàtiques proposades.

El jurat de la II Beca d'investigació en comunicació audiovisual Montserrat Minobis va estar format per Núria Ribó, Neus Bonet, Xavier Muixí, Carla Turró i Núria Vilà. Prèviament al lliurament del guardó, es va fer una conversa que va versar sobre si cal una mirada de gènere en el periodisme. Les periodistes Angels Bronsoms -experta en musicologia feminista- i Clara Jordan -delegada de Catalunya Ràdio a Girona- van aportar les seves opinions sobre aquest tema. L'acte va ser conduït pel col·legiat Jordi Jordà, i hi van participar també Carme Minobis, germana de Montserrat Minobis; Jordi Grau, president del Col·legi de Periodistes de Girona; Marta Corcoy, presidenta de l'ADPC; Gemma Gironella, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Figueres; Agnès Lladó, regidora de l'Ajuntament de Figueres; Marta Brugat, representant del Col·legi d'Advocats de Figueres; i el diputat i alcalde de Figueres, Jordi Masquef.

L'Ajuntament de Figueres, l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes, la Diputació de Girona i l'Institut Català de les Dones van impulsar aquesta beca amb l'objectiu de promoure i difondre un treball de recerca sobre programes i productes de contingut feminista emesos en qualsevol format audiovisual.

Nova incorporació en l'organització de la Beca

De cares a la propera edició, a l'organització de la Beca s'hi incopora la Universitat de Girona, a través de la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català. Aquesta col·laboració es va oficialitzar amb la signatura d'un conveni entre la UdG, l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. En l'acte oficial de la signatura hi van assistir Sílvia Llach, vicerectora de Territori i Compromís Social; Marta Corcoy, presidenta de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya; Jordi Grau, president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Lluís Costa, director de la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català; i M. Carme Minobis Puntonet, germana de la Montserrat.

La UdG s'incorpora a la beca.

La UdG s'incorpora a la beca. / Empordà

La III Beca Montserrat Minobis ja està convocada, i les bases es poden consultar a la web www.montserratminobis.cat.

Montserrat Minobis i Puntonet (Figueres, 1942 – Barcelona, 2019) va ser una periodista i feminista que va dedicar la seva carrera professional a informar sobre la lluita de les dones. El desembre de 2001 va ser elegida degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, càrrec que va ocupar fins al 2004. Per la seva dedicació i professionalitat, va rebre diversos premis dels quals destaquen el Premi Òmnium de Ràdio (1992), la Creu de Sant Jordi (1996), el Premi a la Trajectòria Periodística de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (2012) i el Premi Xarxa Internacional de Periodista amb Visió de Gènere (2019).