Figueres abraça, de nou, el Ceba Negra

La tercera edició del festival de crònica negra proposa tres dies intensos, des de divendres fins diumenge, de conferències amb especialistes del crim

El cas del segrest de la farmacèutica d’Olot, el narcotràfic o les raons per les quals es mata seran temes que s’analitzaran

Els organitzadors amb els col·laboradors més estrets com Narcís Bardalet, Tura Soler i Bruno Pérez. | JORDI BLANCO

Els organitzadors amb els col·laboradors més estrets com Narcís Bardalet, Tura Soler i Bruno Pérez. | JORDI BLANCO / Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Quan Jacint Casademont, Xavi Gorro i Franchu Llopis van imaginar el 2022 el festival de crònica negra de Figueres, Ceba Negra, van donar-se tres anys per consolidar uns pilars de base acompanyats de tres especialistes del true crime de proximitat: Narcís Bardalet, Tura Soler i Bruno Pérez. El termini autoimposat ha expirat i, com resolen, "en aquests tres anys ens hem posicionat i copsat que hi ha interès". El secret, potser, "és perquè ho tractem tot amb ganes d’entretenir, però mostrant les entranyes del gènere, sempre allunyant-nos de la idea que sigui una cosa morbosa". Així es viurà també aquesta edició, des d’aquest divendres i fins diumenge, amb la seu ja instal·lada, definitivament, a la Sala La Cate, amb un record especial pel segrest de la farmacèutica d’Olot, sobre el qual es farà una taula rodona, i amb la mirada i ambició posada en el 2025 quan ja es vol obrir el festival a l’àmbit nacional i internacional.

Franchu Llopis descarta que la Ceba Negra sigui una fira literària, tot i que reconeix que els llibres hi són molt presents. En aquest sentit, l’edició d’enguany l’enceta justament la periodista Fàtima Llambrich presentant el llibre Brots de narcosocietat (Columna), divendres a les set de la tarda a la biblioteca. Aquest acte també permet introduir una temàtica poc tractada pel festival fins ara, la del tràfic de droga i tot el que es mou al seu entorn. No és l’únic ponent que vindrà amb un llibre sota el braç. Dissabte, a dos quarts de cinc de la tarda, es podrà escoltar l’expolicia judicial especialitzat en morts violentes i perfilació criminal, Òscar Tarruella, qui l’any passat va publicar Diario de un agente de homicidios. Tot seguit, li prendrà el relleu la reconeguda criminòloga i jurista Paz Velasco de la Fuente que també acaba de publicar llibre, Muertes nada accidentales. A més, els amants del gènere negre es posaran les botes, ja que la llibreria social Taberna Libraria té previst fer divendres un alliberament de dos-cents volums de temàtica policial pels carrers de tot Figueres, sumant-se així al festival. També col·labora Comerç Figueres que impulsarà un estil Cluedo que durà la gent a cercar pistes per diferents botigues associades i optar a un sorteig.

El figuerenc Bruno Pérez. | ÒSCAR BAYONA

El figuerenc Bruno Pérez. / Òscar Bayona

Una de les novetats d’aquest any és just l’acte de cloenda, diumenge: un dinar tertúlia, a l’estil dels que es fan als Estats Units, que tindrà lloc al restaurant El Pelegrí, on els convidats del festival compartiran taula amb el públic –cal inscriure’s abans– i debatran sobre un tema. En aquesta ocasió serà el cas de la farmacèutica d’Olot. De fet, aquest mateix dia, a les onze, es reunirà a La Cate a l’advocat Carles Monguilod, els periodistes Tura Soler i Jordi Grau, el forense Narcís Bardalet i el pèrit judicial informàtic forense Bruno Pérez per parlar sobre com actuen els professionals en un cas com aquest que va succeir ara fa un quart de segle. Val a dir que Bruno Pérez també serà protagonista d'un altre moment especial del festiva. Si el primer que va rebre la Fulla Negra del festival va ser el forense figuerenc Narcís Bardalet, l’any passat el guardó va recaure en la periodista Tura Soler. Aquest any, doncs, havia de ser per a un altre dels pilars del festival, qui, com Bardalet i Soler, ha estat donant-hi sempre suport: el pèrit judicial informàtic forense, també figuerenc, Bruno Pérez (1969). L’acte tindrà lloc aquest dissabte a les 8 del vespre a la Sala La Cate. Mitja hora més tard, Pérez impartirà la conferència El forense digital, en la qual parlarà d’actualitat, de com les intel·ligències artificials ajuden a entendre crims mediàtics i, també, de la vida i la mort, tant la real com la digital.

Un videojoc en català i El Forense

Novament, un dels protagonistes del Ceba Negra serà Narcís Bardalet qui aproximarà al públic, divendres a tres quarts de nou del vespre, els secrets de la sèrie documental de TV3, El Forense, que ha protagonitzat juntament amb Manel Alías i que ha estat un gran èxit d’audiència. Hi haurà altres xerrades d’interès com la de l’equip del programa La nit més fosca, que desgranaran el cas del darrer executat a Andorra (dissabte, a dos quarts d’onze del matí) i, tot seguit, Frisant Games presentaran el videojoc de true crime en català, 57 knives.

Hi ha noms que repeteixen en aquesta edició com ara la periodista de crònica negra Elena Merino qui, acompanyada del sociòleg Pablo Vergel, retorna, dissabte a les dotze del migdia, evocant el cas d’OJ Simpson, exjugador de futbol americà i actor convertit en el centre d’un dels casos judicials més mediàtics i polèmics dels Estats Units quan el 12 de juny de 1994, la seva exdona Nicole Brown Simpson i un amic de la parella, Ron Goldman, van ser trobats assassinats.

Una de les il·lustracions de l'exposició.

Una de les il·lustracions de l'exposició. / Salvador Larroca

[object Object]

Salvador Larroca (València, 1964) és un dels grans noms del còmic nacional i internacional, un dels tres primers dibuixants espanyols que van treballar per l’editorial Marvel als anys 90 amb col·leccions com Avengers, X-Men o Fantastic Tour, i van ser capaços d’obrir les portes a altres creadors. Larroca, però, també té una altra faceta: la d’il·lustrador de true crime. L’any passat, l’artista va ser al festival, com a col·laborador d’un altre convidat i va quedar tan content i "encantat de Figueres" que els organitzadors es van animar a convidar-lo a la següent edició, ara en qualitat d’il·lustrador. Així, aquest dissabte, a un quart d’onze del matí, Larroca, que és l’autor del cartell d’aquest any, presenta l’exposició Los asesinos del país de los horrores, una sèrie d’il·lustracions cedides pel dibuixant acompanyades d’un text de la periodista Elena Merino. Com a curiositat, cal dir que es tracta de reproduccions d’originals perquè tot el material que Larroca té és digital. També s’ha d’afegir que els últims anys el mercat d’originals de còmics ha multiplicat els preus per cinc.