El periodista Joan Marcet fa el salt a la novel·la recreant els dies lluminosos d’una «maruja il·lustrada»

Ho ha fet al llibre Dies perfectes, editat per Cal·lígraf i il·lustrat per l'artista empordanès Dani Torrent

Joan Marcet desvetlla alguns detalls de la seva primera novel·la, 'Dies perfectes'

Emporda.info

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Després de quatre dècades com a periodista i corresponsal, Joan Marcet ha fet el pas sortint de la «zona de confort» i llançant-se a l’aventura de la narrativa, una faceta que, fins al moment, només compartia amb el seu «club de primers lectors». L’ha empès el fet de retre «un homenatge a una molt bona amiga», Pilar Caballero, amistat que va allargar-se quaranta anys i que li ha llegat, i ell interpretat, la seva veu, entreteixint-la amb altres veus femenines per fer-ne néixer una de sola, clarivident i propera, la de la Lina, una mestressa de casa que ens regala els seus moments lluminosos amb els quals «s’enlaira en els dies grisos». Sota el títol Dies perfectes (Cal·lígraf) i acompanyat, en el contingut i continent, pel traç delicat de l’il·lustrador Dani Torrent, Marcet ens apropa a l’existència d’una persona senzilla, àvida lectora, que troba el guariment i la força per reconstruir-se, davant els cops de la vida i les pèrdues, en la bellesa d’un jardí, en l’art i en un amor tardorenc.

Durant la presentació que es va fer divendres passat a la llibreria Bookman de Figueres, l’autor va confessar que havia escrit el llibre «molt lliurement seguint l’exemple de Jane Austen». De fet, en el text, s’esmenten uns quants títols de l’escriptora. «He anat teixint fils molt prims que molt fàcilment es poden trencar; és un relat on el drama és menor, viscut de portes endins». Un llibre que emfatitza la capacitat de resiliència de la protagonista qui «de cada episodi negatiu, n’extreu la força i la intel·ligència emocional per donar-li la volta i convertir-lo en una oportunitat de creixement personal o per guanyar un espai de llibertat». Joan Marcet va concretar que la novel·la, narrada en primera persona, té una part de ficció, però que aquesta conté, a la vegada, «molta veritat». No va amagar, tampoc, que una altra part es basa en episodis reals. És el cas del capítol «El club de les princeses mortes», en què la protagonista, convidada pel seu amic Héctor, l’alter ego de l’autor, assisteix al casament dels actuals reis d’Espanya i al banquet nupcial. Allà es fa una fotografia amb la princesa Letícia i altres periodistes que havien estat els seus companys. En aquest capítol, Lina no escatima la desafecció envers la corona que sentirà en el futur, sentiment compartit pel mateix autor, i «passa comptes amb allò que representa aquella família tan disfuncional». També mostra una posició clara contra les actituds masclistes i les convencions.

Una de les il·lustracions de Dani Torrent pel llibre 'Dies perfectes'.

Una de les il·lustracions de Dani Torrent pel llibre 'Dies perfectes'. / Dani Torrent

Lina és, en paraules de Marcet, «una dona madura que acumula una certa saviesa de la vida» obtinguda per experiències pròpies i també adquirides», una dona «llegida, cinèfila, melòmana que s’ha fet acompanyar per la cultura on torna sempre buscant respostes». Marcet manlleva el terme de «maruja il·lustrada» per definir la protagonista, mot regalat per una familiar propera, una altra de les veus femenines que apareix en el relat. La novel·la, que a la llibreria de la seva germana, a Rubí, s’ha etiquetat com a good feeling, vol ser «un intent de fer justícia a milions de dones que porten la casa, amb feines domèstiques que no s’acaben mai, però que troben temps per llegir, estar al dia amb el que passa al món i a diferents àmbits de la creació». Durant la presentació, Joan Marcet, a més, va compartir com havia anat transitant el procés de creació fins a arribar al final, sota l’influx de Tarantino i l’estímul de García Márquez.

Colors vaporosos i lleugers

Entrellaçant els mots de Marcet emergeix l’art de Dani Torrent qui «reinterpreta el text i li dona una volada superior». Torrent va reconèixer que només llegir el text ja va copsar «com n’era de visual i sensual, molt impressionista» i com li va fascinar la sensació que transmetia. Després de saber «el tema i el to» de la història, es va prendre el temps per trobar el llenguatge i l’estil del projecte, cada un sempre diferent. Fins i tot, portada i contraportada disten de les il·lustracions interiors, fetes a llapis amb colors vaporosos i lleugers i tocs molt gestuals. També ha jugat a generar contrastos, quan en la història es parla d’art o apareix alguna peça artística.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió