L'empordanès Dani Torrent obté el premi Poma d’Or de la Biennal d’il·lustració de Bratislava

Està considerat com els Òscars de la il·lustració infantil i el creador l’ha guanyat amb l’àlbum «Viajes en trenes de primera clase»

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

El pintor i il·lustrador altempordanès Dani Torrent (Barcelona, 1974) encara està paint la que, possiblement, és una de les millors notícies que pot rebre un il·lustrador: rebre el premi Poma d’Or de la Biennal d’Il·lustració de Bratislava, considerat, dins la professió, com els Òscars de la il·lustració infantil. Ho ha aconseguit amb Viajes en trenes de primera clase (Triqueta Editorial), un àlbum «molt personal» en el qual ha estat treballant amb molt de gust durant cinc anys, entremig d’altres projectes, i que va fer «per plaer i donant-me tot el temps possible» buscant la perfecció i la plena satisfacció amb una història que parla de la identitat, la independència i el lloc de la dona en la societat a través del viatge.

El creador reconeix que ha estat una gran sorpresa per a ell rebre aquest guardó que depèn de la Unesco i que es va atorgar per primer cop l’any 1967. Tan inesperat és per a ell que, fins i tot, ja tenia previst anar aquesta setmana a la Biennal per visitar les exposicions, però no havia pensat fer-ho a l’acte d’entrega dels premis que va tenir lloc la setmana passada. Torrent és conscient de l’abast que pot tenir per a ell i que pot suposar «un canvi», ja que el guardó té abast internacional i poca gent al nostre país havia rebut la Poma d’Or. De fet, fins ara només dos altres il·lustradors espanyols: Elena Odriozola i Javier Zabala. Val a dir que la mateixa Odriozola i Josep Antoni Tàssies havien aconseguit també el Gran Premi del festival.

L'il·lustrador Dani Torrent

L'il·lustrador Dani Torrent / Arxiu Torrent

Viajes en trenes de primera clase és un llibre que, assegura Torrent, «el representa» i que només li ha dut satisfaccions. De fet, la versió en català ja va ser escollida, a principis d’aquest any i entre més de mil llibres, com un dels vint guanyadors dels premis de la Fundación Cuatrogatos. Estructurat com un conte clàssic, narra la història de Clementina, una noia educada per aconseguir un matrimoni avantatjós, però que la guerra deixa sola i sense recursos. Amb els seus últims estalvis, es compra un elegant vestuari i un passi per viatjar amb trens de primera classe durant un any. En els seus viatges, coneixerà tres homes que li proposaran compartir el seu món folgat amb ella a canvi de la seva llibertat. L’àlbum té reminiscències dels contes meravellosos i destaca per una prosa sedosa i fina i exquisits dibuixos de vocació impressionista.

Nous projectes

Malgrat el premi, Dani Torrent no atura el ritme. Abans de finals d’any està previst que vegi la llum una novel·la il·lustrada escrita per Joan Marcet, Els dies feliços, que edita Cal·lígraf, i té en marxa un projecte entorn una corredora. També continua treballant en una sèrie de pintura sobre la intimitat i hi ha la idea de fer-ne un llibre-catàleg.