Montserrat Cufí i Josep Ferrés reviuen l’essència dels mercats en un llibre

Dos amics i un mercat (Girasol) es presenta aquest dissabte a Figueres i reuneix les converses que van mantenir fa més d’una dècada evocant el batec d’aquests centres comercials

L’escriptora Montserrat Cufí mostrant el seu llibre 'Dos amics i un mercat' (Girasol Edicions)

L’escriptora Montserrat Cufí mostrant el seu llibre 'Dos amics i un mercat' (Girasol Edicions) / Cristina Vilà

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Fa uns quinze anys, l’escriptora Montserrat Cufí (1978) va conèixer Josep Ferrés Salavedra (1930-2013), un veí jubilat d’Amer, excomerciant vinculat al món de la filatura, que feia un temps que vivia a Figueres. Persona curiosa, empàtica, generosa i gran lector, «el senyor Josep sabia de tot, era un gust parlar-hi», rememora Cufí. Així, durant un temps, van mantenir llargues converses, principalment relacionades amb la vida entorn dels mercats al Caffè di Roma. Aleshores, Montserrat Cufí tenia cura de deixar-ne testimoni per escrit que ara ha pres forma de novel·la curta, Dos amics i un mercat (Girasol Edicions), que presenta aquest dissabte a les 12 del migdia a la biblioteca de Figueres amb la regidora de mercats i barris, Pilar Sánchez.

A Dos amics i un mercat, els dos autors es transmuten en personatges literaris per relligar realitat i ficció. Concretament, el senyor Antoni, que fa un viatge cap al passat, i la Paula, una adolescent amb afany de coneixement que, gràcies a una tafaneria sana, el retorna al present. La història, que pren forma de conversa i conté pinzellades costumistes i poètiques, trasllada al lector cap a la Figueres dels anys vint, trenta i quaranta i «d’aquí parteix aquest viatge iniciàtic, ja que el mercat és vida». El senyor Antoni, doncs, radiografia el batec d’aquest centre neuràlgic i posa l’incís en la importància d’un intercanvi net i lliure entre pagesia i vila sense abús comercial, «on ningú es feia la competència perquè cadascú feia una cosa». Fins i tot, dona rellevància a aquells vells oficis vinculats al comerç i al mercat, molts dels quals ja s’han perdut com els llauners i carreters. Val a dir que dins la llista sorprèn veure el de xarlatà. Cufí fa el símil que el mercat tenia les funcions actuals «de les xarxes socials, hi anaves i t’assabentaves de tot, qui s’havia casat, qui s’havia mort...».

«Amè i amb tocs de romanticisme»

Montserrat Cufí detalla que el cafè on conversaven es trobava al carrer Sant Joan Baptista. Allà, penjat, hi havia una reproducció del quadre El paisatge del baptisme de Jesús de Lluís Roura. Tot plegat, diu, la connecta amb Josep Ferrés, qui fou mestre maçó de tercer grau de la lògia de Girona. «D’alguna manera, ell tenia aquest instint d’iniciar algú» en el coneixement i «em va ensenyar molt». El llibre –que vol ser un homenatge a Ferrés i la seva família, i està molt pensat per a les joves generacions– inclou un pròleg del regidor i periodista Josep Maria Bernils, qui exalça el relat com «amè i amb tocs de romanticisme». A més, destaca com els autors «ens fan reflexionar al voltant de la idea que, malgrat el pas dels anys, moltes coses no han canviat gens ni mica. Ni qualsevol temps passat fou millor, ni avui vivim en una societat que voreja l’excel·lència. Hem d’aprendre del passat per viure el present i encarrilar el nostre futur, personal i col·lectiu».

La decisió de publicar aquest text la va prendre Cufí perquè, diu, «vaig sentir que era el moment de fer-ho, que es tancava un cicle». A això se li va unir el fet de disposar de temps i de la plataforma, Girasol Edicions, que ella mateixa va impulsar fa uns anys i on es troba la seva obra poètica, contes solidaris i novel·la curta. Cufí també repeteix complicitats amb 19 Estudi Creatiu, autors de les delicades il·lustracions interiors, i Georgina Torra Guixeras, la de la portada que recorda el format còmic. A més, torna a ser una edició impresa amb lletra circular que permet una fàcil lectura per a tots els col·lectius, principalment els que més els costa com les persones amb dislèxia. Cal no oblidar, a més, que Dos amics i un mercat és una publicació respectuosa amb el medi ambient, ja que s’ha editat amb paper procedent de tala controlada i se n’ha fet una producció responsable, limitada a la demanda.