El tribut de Mercè Riba a la paraula

L’escultora empordanesa exhibeix l’exposició «El plaer de llegir» a la Fundació Fita, dins la Casa de Cultura de Girona, fins al 5 de gener

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Quan des de la Fundació Fita, i dins un cicle de conferències dedicat a l’ofici de llegir, van convidar l’escultora empordanesa Mercè Riba a fer una exposició vinculada amb la literatura o la paraula, l’artista es va estranyar pensant, d’entrada, que no disposava de massa obra sobre la temàtica. L’oferiment, però, la va animar a resseguir les petjades dins la seva mateixa trajectòria i no només es va adonar que sí, que les lletres hi tenen un pes destacat sinó que, a més, el seu contacte amb la lectura ha estat recurrent al llarg dels anys: des dels còmics infantils passant per la novel·la, l’assaig o la poesia. Així ha nascut El plaer de llegir, una mostra amb una dotzena de peces, inaugurada la setmana passada a la Casa de Cultura, que es podrà veure fins al 5 de gener i on el visitant viatja per diferents moments creatius de la producció de Riba.

«He estat la primera sorpresa», se sincera l'escultora quan parla d’aquesta immersió que l’ha duta a redescobrir aspectes de la pròpia obra. Entre les peces triades n’hi ha de diverses sèries, una d’elles que ja va batejar com La literatura i que inclou tres peces amb tres dones llegint. També l’obra creada amb el seu fill, el pintor i il·lustrador Dani Torrent per l’edició d’Empordoneses de l’any passat, un retaule inspirat en un llibre de Jaume Miravitlles. Riba, a més, ha rescatat les escultures preparatòries d’una obra que té a Sant Fruitós del Bages a la plaça dedicada a Salvador Espriu, «el poeta, escultor de la paraula», i una desena de monotips gravats.

Per imbuir el públic en el procés de creació, sovint desconegut i on moltes passes desapareixen, Riba inclou la projecció d’uns vídeos sobre com es va fer l’escultura de Sant Jordi de Figueres i d’una peça de bronze, una figura femenina llegint, que té en una finca particular a Portlligat.

Mercè Riba i el fotògraf Eugeni Prieto amb l'obra 'Jo-pell', a la sala de l'Escorxador de Figueres.

Mercè Riba i el fotògraf Eugeni Prieto amb l'obra 'Jo-pell', a la sala de l'Escorxador de Figueres. / Josep Maria Dacosta

[object Object]

Mercè Riba i Eugeni Prieto comparteixen creació a l’Empordoneses, a Figueres: l’obra Jo-pell que suma l’art de l’escultura i la fotografia. Influïts per la lectura del llibre El Yo Piel del psicòleg Didier Anzieu, que analitza les funcions d’aquest òrgan, sobretot en les etapes primàries, han aconseguit crear «una imatge molt pura» on emergeixen unes mans protegint la fragilitat d’un nounat fet en relleu, en terracota. Els creadors han defugit els dobles simbolismes i han abraçat el llenguatge més bàsic i sensible. El resultat, una imatge hipnòtica.