Figueres continua estenent ponts culturals amb la Catalunya Nord amb la Fira Transfronterera d’Editorials Independents

L'esdeveniment, que arriba a la tercera edició, presenta novetats literàries d’ambdues bandes

Tindrà lloc aquest dissabte 11 de novembre, de les 10 del matí a les 8 del vespre

La fira, com l’any passat, es farà a la Rambla de Figueres. | AJ. DE FIGUERES

La fira, com l’any passat, es farà a la Rambla de Figueres. | AJ. DE FIGUERES / cristina vilà bartis. figueres

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Era l’any 1995 quan, amb l’entrada en vigor dels acords de Schengen, la frontera entre Espanya i França es va suprimir. Malgrat tots aquests anys passats, això no ha servit per apropar els territoris des d’un punt de vista cultural. Amb la voluntat «de crear ponts de coneixença», entre una banda i una altra, va néixer el 2021 la Fira Transfronterera d’Editorials Independents a Figueres. L’escull inicial per atraure les petites editorials que publiquen en català des de Perpinyà –el primer any van ser dues i el segon, una–, en aquesta tercera edició se supera gràcies a la bona entesa amb la Casa de la Generalitat i la llibreria Catalana de Perpinyà, conduïda per Joana Serra, que, aquest dissabte 11 de novembre en el seu estand a la Rambla, presentarà les novetats en català d’aquests segells.

Jaume Torrent, editor de Cal·lígraf, diu que aquest és «un intent modest» de fer visible el treball «d’autors importants de la Catalunya Nord» a casa nostra i que, espera, que a la llarga, hi hagi la possibilitat de reproduir una fira com aquesta a Perpinyà. Torrent titlla la tasca de la llibreria Catalana «de militant», i de «feina heroica» la de les petites editorials franceses, que publiquen en català. Juntament amb aquestes, participaran dotze editorials més de les comarques gironines, però també de Barcelona, Albertí Editor. Seran presents Edicions Cal·lígraf, Edicions Sidillà, Editorial Gorbs, El Cep i la Nansa Edicions, Godall Edicions, Lapislàtzuli Editorial, Llibreria-Galeria Artèria, Neret Edicions, Ònix Editor, Úrsula Llibres i Voliana Edicions.

La fira, que es fa aquest dissabte 11 de novembre, de les 10 del matí a les 8 del vespre, inclourà actes cada mitja hora amb el pregó de l’escriptor i professor Joan Manuel Soldevilla com a tret de sortida. Entre les propostes destaca el repàs que farà Jon López de Viñaspre sobre Ko Tazawa i la literatura japonesa en català i les presentacions dels llibres El fantasma del llumí d’Anabel Gardell; Dones de l’Empordà, d’Elisenda Albertí; Com una pluja amarga, de Josep Saurí; La terra és llaurada de fresc, de Miquel Arnaudies; Ranxos i xefles, el petit gran llibre de la cuina dels pescadors, de Jaume Fàbrega; Arrelats, de Xavier Cortadellas, i Als afores, de Montse Milan.