Una exposició ressalta la fascinació per les joguines de Gabriel Casas i Galobardes

Les fotografies es poden veure a la Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya fins al 6 de gener del 2024

Jordi Callol

Jordi Callol

Gabriel Casas i Galobardes (1892-1973) és considerat un dels fotògrafs catalans més importants dels anys 30 i es va dedicar al fotoperiodisme per diferents diaris de l’època, al retrat i a la fotografia institucional per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Casas va veure’s obligat a deixar el món del fotoperiodisme, ja que el règim franquista li va prohibir exercir aquest ofici.

Per tal de recuperar l’obra del seu pare, Núria Casas  va cedir el 1995 milers de plaques de vidre a l’Arxiu Nacional de Catalunya. I aquest dissabte 28 d’octubre s’ha continuat fent aquesta tasca de recuperació i divulgació d’aquesta obra amb la inauguració de l’exposició “Gabriel Casas i Galobardes. Fotos amb joguets” a la Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya de Figueres.

En aquesta mostra s’hi poden veure fotografies que Casas va fer a diferents infants jugant o disfressats, el dia de Reis, les jogueteries o una cursa de cotxes de pedals en plena Diagonal, entre moltes altres. A més, també hi ha algunes les joguines que es poden veure a les imatges com ‘El més petit de tots’, un cotxe de pedals, una bústia del carter dels Reis d’Orient o un cavall de cartró.

L’acte inaugural ha servit per recordar a Núria Casas que va morir fa uns dies de manera sobtada. Per aquest motiu Josep Maria Joan i Rosa, director del Museu del Joguet, ha decidit que els parlaments de l’acte inaugural es fessin just al costat d’una fotografia en què es veu Núria Casas de petita amb un ós de peluix.

Julià Guillamon, comissari de “Gabriel Casas i Galobardes. Fotos amb joguets”, ha explicat com s’ha gestat l’exposició al costat del director del Museu i de Mariona Seguranyes, regidora de Cultura de Figueres. Guillamon ha dit que «al Casas ja se li havien fet retrospectives, però nosaltres hem fet una cosa molt centrada en el món del joguet i crec que és un exemple a seguir per abordar aquests fotògrafs d’aquesta època que són molt bons i que sempre se’ls tracta de manera panoràmica. Penso que quan s’agafa un aspecte concret pugen molt perquè tenen una personalitat molt pròpia».

El comissari també ha exposat que «crec que a Casas li agradava molt jugar, quelcom es veu en la manera d’enfocar, però que també es veu pels esforços dedicats a fer fotografies per tractar de tantes maneres diferents el joguet».

Aquesta exposició es pot veure fins al 6 de gener del 2024 i ha estat organitzada pel Museu del Joguet de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya del Departament de Cultura.

@emporda_info 📸 Una exposició ressalta la fascinació per les joguines de Gabriel Casas i Galobardes 🧩 Les fotografies es poden veure a la Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya fins al 6 de gener del 2024 ➡️ Llegeix tota la notícia a www.emporda.info 🎥✍️ Jordi Callol @Prensa Ibérica #museudeljoguet #exposicio #Empordà #Figueres #fotografia #exposicion ♬ original sound - EMPORDÀ