Els joguets tornen a rebre visites al seu Museu després de la segona fase d’obres

Les tasques per a adaptar l’equipament a la normativa contra incendis van obligar-lo a tancar les portes, fora de la previsió inicial, durant dos mesos i mig, coincidint amb el final del curs escolar i l’inici de la temporada turística d’estiu

Dues turistes franceses visitant el Museu del Joguet després de la seva reobertura

Dues turistes franceses visitant el Museu del Joguet després de la seva reobertura / Jordi Callol

Jordi Callol

Jordi Callol

«El Museu ja té quaranta anys i s’han d’anar canviant coses», comentava Josep Maria Joan i Rosa, director del Museu del Joguet de Catalunya, mentre que un dels treballadors ultimava els preparatius per a la seva reobertura del passat 15 de juliol.

Certament, els anys no perdonen, però poc es podrien imaginar que en ple mes de maig s’iniciarien unes obres que s’havien d’acabar el 29 de juny i que s’han allargat fins al divendres 14 de juliol. Unes tasques que han afectat les setmanes de final del curs escolar i d’inici de la temporada d’estiu. «Sol ser el temps que rebem més ingressos i no els hem tingut. Aquest era un bon any, perquè era la primera vegada que les escoles franceses venien aquí des de la pandèmia i s’han hagut d’anul·lar reserves. Ara esperem que la gent s’animi i vingui a veure el Museu», explica Pep Canaleta, director adjunt del Museu del Joguet.

El Museu rep els primers visitants després de tornar a obrir al públic

El Museu rep els primers visitants després de tornar a obrir al públic / JORDI CALLOL

Durant aquests dos mesos i mig, s’ha adaptat i actualitzat aquest espai museístic a la normativa actual contra incendis. Les tasques han consistit a «substituir els plafons de fusta d’algunes parts del Museu per fenòlic, que és un material ignífug més resistent al foc i així poder complir la normativa», exposa el director adjunt.

El fenòlic de la sala de la maqueta ferroviària

El fenòlic de la sala de la maqueta ferroviària / JORDI CALLOL

Els nous plafons s’han instal·lat a espais comuns com les escales i l’entrada, la Sala Oberta, la sala de la maqueta ferroviària i algunes de darrere les vitrines, «sense tocar les més grosses».

El fenòlic que s’ha col·locat és d’un color verd semblant al que hi ha al revestiment de la porta de la Sala de Jocs, «el mateix color original de l’interior de l’Hotel París, perquè s’ha buscat una relació amb l’edifici i la seva història», justifica Canaleta.

La porta de la Sala de Jocs

La porta de la Sala de Jocs / JORDI CALLOL

Unes obres ajornades

Durant el mandat de l’alcalde Santi Vila es va dur a terme la primera fase de millora del Museu del Joguet i aquestes últimes setmanes s’ha estat treballant en la segona, la qual «s’hauria d’haver iniciat el mes de gener, però per qüestions jurídiques i de contractació de l’Ajuntament, es va licitar més tard. El mes de març, l’empresa que ha fet les obres va guanyar el concurs i el 4 de maig van començar», diu Pep Canaleta.

Tot i que ja s’hagin obert les portes al públic, encara queda una tercera fase per executar. El director adjunt afirma que «han anat sorgint problemes. A la següent fase, no esperàvem haver de desmuntar l’interior de les vitrines per canviar la part del damunt d’aquestes i sí que ho haurem de fer. Se’ns ha anat retardant la reforma i vam arribar a la conclusió que era millor parar i continuar més endavant. S’han d’agrair els esforços de l’Ajuntament perquè poguéssim obrir com més aviat millor».

Aquesta tercera part de les obres es durà a terme el pròxim mes de gener del 2024, després del dia de Reis, quan el Museu tanqui, com ja és habitual per aquelles dates.

Millores més enllà de les obres

Durant aquest temps que el Museu del Joguet ha estat tancat «hem continuat treballant», diu Josep Maria Joan. Una de les novetats que marca aquesta reobertura és l’estrena del servei de venda d’entrades en línia, que ja es pot fer a través de la pàgina web del Museu.

També s’ha ampliat l’exposició a la vitrina dedicada a l’Anna Maria i Salvador Dalí i Federico García Lorca amb una càmera fotogràfica de la família Dalí i un tocadiscos. Fins ara, el Museu del Joguet tenia dues cartes intercanviades entre Anna Maria i Federico en què es parlava de Don Osito Marquina, però després de contactar amb la Casa Museo de Federico García Lorca de Valderrubio (Granada) han aconseguit tenir el total de quinze cartes que es van enviar els dos amics. Pep Canaleta diu que «ara als dos espais es poden veure totes les cartes», mentre que Josep Maria Joan expressa que «a Anna Maria li hauria agradat saber que totes les cartes tornen a estar juntes».

La càmera fotogràfica i els tocadiscos de la família Dalí

La càmera fotogràfica i els tocadiscos de la família Dalí / JORDI CALLOL

En un dels espais que s’ha reformat, s’hi ha instal·lat un bust del figuerenc Jaume Miravitlles, director del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil, al costat de la figura d’El més petit de tots, dues obres de l’escultor Miquel Paredes. «Sempre ens havia preocupat no tenir aquesta figura i Núria Casas, filla d’un fotògraf que compartia estudi amb Paredes, ens l’ha donat», exposa el director del Museu.

Els joguets tornen a rebre visites al seu Museu després de la segona fase d’obres

Josep Maria Joan i Ppe Canaleta en un dels espais reformats i al costat d'El més petit de tots / JORDI CALLOL

També s’ha treballat en el Centre de Documentació i de Recerca dels Jocs i dels Joguets, que des del 1950 documenta aquesta temàtica. Josep Maria Joan diu que «és laboriós i econòmicament important, però sempre que podem hi treballem perquè pugui ser consultat per tothom que ho necessiti. Un exemple és un catàleg dibuixat i acolorit a mà del 1917 que s’ha escanejat perquè s’hi pugui accedir». Un fet més que demostra que el Museu surt dels seus murs.

Josep Maria Joan al Centre de Documentació del Museu

Josep Maria Joan al Centre de Documentació del Museu / JORDI CALLOL

A més, aquesta setmana s'espera que el Museu inauguri l'exposició temporal 50 anys d'entreteniment digital. Col·lecció de Josep Maria Frigola. En la qual es podran veure una vintena de consoles i, fins i tot, es podrà jugar i interactuaramb alguna d'elles.

@emporda_info 🧩 Els joguets tornen a rebre visites al seu Museu després de la segona fase d’obres 🎥. Jordi Callol #emporda #museudeljoguet #figueres #prensaiberica @Prensa Ibérica ♬ original sound - Setmanari de l'Alt Empordà